Ferenc pápa összehívja a püspöki konferenciák elnökeit a szexuális visszaélések miatt

2018. szeptember 14., 11:58

Szerző:

A Vatikán bejelentette, hogy februárra Rómába hívja megbeszélésre a világ minden püspöki konferenciájának elnökét „a kiskorúak védelme témáról”, ami valójában szexuális visszaéléseket jelent. Soha nem volt még ilyen nagyszabású megbeszélés a katolikus egyházban a pedofíliáról – írja az Index.

Már az is ritkaságnak számít, hogy a püspöki konferenciák elnökeit együttesen várják Rómába. Ebben a különösen kényes témában ez még soha nem fordult elő.

Válságtanácskozásnak is lehet mondani, hiszen az elmúlt hetekben a pedofíliabotrányok miatt Ferenc pápaságának legnagyobb krízise jött el. Egyes kommentárok szerint a pápa próbálja megmenteni a pápaságát, de nem tudni, hogy ez sikerül-e.

Fotó: Youtube

Augusztusban Ferenc pápát lemondásra szólította fel a Vatikán volt washingtoni nagykövete, a 77 éves Carlo Maria Viganò. A nuncius azzal vádolja a pápát, hogy az egyházfő hosszú ideje tudott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick zaklatási ügyéről, de eltussolta azt. Bár Viganò nem tudta állítását egyértelműen bizonyítani, mégis az nagyon komoly támadásnak minősül.

Ferenc pápa kommunikációja a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban többször is ellentmondásos volt. A chilei egyházat megrengető pedofíliabotrányban eleinte inkább az áldozatok szavahihetőségét kérdőjelezte meg, és kiállt a megvádolt püspök mellett. Később Rómába rendelte és lemondatta az ország teljes püspöki karát. A mostani vádakra Ferenc érdemben még nem reagált nyilvánosan, csak annyit mondott, hogy az egyetlen választ az ilyen embereknek a hallgatás és az ima jelenti.

A négynapos februári megbeszélésre a világ több mint száz befolyásos püspökét várják a Vatikánba. A bejelentés időzítése nem lehet véletlen. Ferenc pápa pénteken találkozik az amerikai egyházi vezetőkkel, akikkel a szexuális visszaélések eltussolásával kapcsolatos vádakról is beszélnie kell. Amint azt megírtuk, szeptemberben New York állam főállamügyésze elrendelte az állam összes katolikus egyházközségének átvizsgálását esetleges szexuális visszaélések miatt. New Jerseyben az államügyész szintén vizsgálóbizottságot hoz létre az ügyben.