Félelmetes pusztítást végeznek a lángok, már 61 halálos áldozata van a portugáliai erdőtűznek

június 19. 14:00

Hatvanegyre emelkedett a Portugáliában napok óta tomboló erdőtűz halálos áldozatainak száma.

Az áldozatok többsége autójában, a rendkívül gyorsan terjedő lángok elől menekülve vesztette életét. A portugál hatóságok feltételezése szerint a tüzet villámcsapás okozta, amely vélhetően szombaton csapott bele egy fába, a Lisszabontól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Pedrogão Grande települést övező erdőségekben. A térséget hosszú ideje hőhullám és szárazság sújtja, a lángok terjedését pedig a száraz, hatalmas lökésekkel érkező szél gyorsítja.

Fotó: Associação Bombeiros para Sempre

Több túlélő szerint a szél horrorfilmeket idéző jelenetek közepette tépi le egy-egy házról a tetőt. Nodeirinho 12 lakója egy családi víztárolóban vészelte át a pusztító természeti katasztrófát az IC8 autópálya mellett. Az ötlet akkor villant fel egy családanya, Maria do Céu Silva fejében, amikor a mozgássérült anyját próbálta megmenekíteni a lángok elől.  „Azt mondta, hogy hagyjuk meghalni ott a padlón. A fiammal sikerült kivonszolnunk” – mesélte Ceu Silva a Correio da Manhának.

Fotó: AP/Armando Franca

Antonio Costa portugál miniszterelnök vasárnap még 62 halálos áldozatról beszélt, ezt hétfőn csökkentették eggyel. Costa példa nélkülinek nevezte a tűzvész által végzett pusztítást. A lángok továbbterjedését 700 tűzoltó próbálja megakadályozni, de a küzdelmük egyelőre kilátástalannak tűnik, annak ellenére, hogy az oltásban francia és spanyol repülőgépek is részt vesznek. A halálos áldozatok között nyolc tűzoltó és egy gyermek is van. Az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

A Pedrogão Grande-i ügyészség a hatósági feltételezésektől függetlenül bűncselekmény gyanújával indított nyomozást, több korábbi erdőtűz tört ki emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás miatt.

http://168ora.hu/apokaliptikus-kepek-portugaliabol-pokoli-erdotuz-pusztit/