Érseket ítéltek el egy pedofil pap ügyeinek eltusolásáért

2018. május 22., 10:38

Szerző:

Bűnösnek találta egy ausztrál bíróság Philip Wilsont, Adelaide érsekét, az ausztrál katolikus egyház egyik vezetőjét gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések eltusolásáért. Wilson a legmagasabb rangú egyházi vezető a világon, akit bíróság elé citáltak és el is ítéltek a katolikus egyház pedofilbotrányában – írja a BBC.

Fotó: Youtube

Az érseket azzal vádolták, hogy még a hetvenes években segített egy pedofil kollégája, egy Új-Dél-Wales-i pap mocskos tetteinek eltusolásában. James Fletcher ministránsfiúkat molesztált, 2004-ben ítélték el és 2006-ban halt meg börtöncellájában.

A pap egyik áldozata, Peter Creigh a bíróságon közölte, hogy 1976-ban, öt évvel az abúzus után elmondta Wilsonnak, hogy mi történt vele, de az nem tett semmit. Az érsek a tárgyalás alatt azt állította, ez nem történt meg és fogalma sem volt Fletcher ügyeiről.

Egy másik, egykori ministráns fiú – akinek neve nem adható ki – szintén tanúskodott. Ő azt állította, 11 évesen, gyónás közben mondta el a molesztálást Wilsonnak, aki erre válaszképp azt mondta neki, ne hazudjon és mondjon el 10 Üdvözlégyet.

Wilsonnal júniusban ismertetik a rá kiszabott büntetést. Két év börtönnel is sújthatják.