Erdoğan szerényen ellenzi az őt ábrázoló szobrokat

2017. szeptember 13. 19:53 - szerző: MTI

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szerdán Ankarában polgármesterek előtt felszólalva arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne állítsanak őt ábrázoló szobrokat – írta a Hürriyet tekintélyes török napilap.

A közelmúltban Törökország számos településén készítettek a tavaly július 15-i puccskísérlet első évfordulójára Erdoğant ábrázoló különféle alkotásokat.

„A hír hallatán nagyon elszomorodtam. Ez ellentétes értékeinkkel – hangoztatta Erdoğan. – Nem szeretnék magamról szobrot és semmilyen hasonló alkotást. Tartózkodjunk az efféle a hibáktól. Nem szobrok kellenek, hanem hasznos tevékenységre van szükség” – tette hozzá.

Az északnyugat-törökországi İzmitben például az váltott ki vitát, hogy az államfőről készített szobor nem hasonlított Erdoğanra – írta a Hürriyet. A város polgármestere, Nevzat Doğan azzal védte az alkotást, hogy „Erdoğanra nem hasonlíthat senki”. Ettől függetlenül az izmiti szobrot a többivel együtt a napokban lebontották.

Erdoğan szerdai kérése ellenére Törökországban ugyanakkor néhány létesítmény mégis az ő nevét viseli. Egyebek között egy labdarúgó-stadion Isztambul Kasımpaşa negyedében, valamint egy egyetem a Fekete-tenger partján fekvő Rize városában. Kasımpaşa és Rize a török elnök életének meghatározó helyszínei.