Erdogan egy német bírósági ítélet miatt elégedetlenségét fejezte ki, de augusztusban meglátogatja Angela Merkelt

2018. július 14., 19:13

Szerző:

Recep Tayyip Erdogan török elnök „nem kielégítőnek” nevezte a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szélsőjobboldali német terrorszervezet ügyében hozott németországi ítéletet, és a vizsgálat folytatását követelte.

Szombati török médiaértesülések szerint Erdogan a brüsszeli NATO-csúcstalálkozóról hazatérőben, a repülőgépen nyilatkozva elmondta, hogy az NSU-ügy alapos átvizsgálását kérte Angela Merkel német kancellártól. Ez az ügy szerinte több egy szokványos bűnügynél.

A török elnök egyúttal bejelentette, hogy augusztusban valószínűleg Berlinbe látogat.

Korábban, a brüsszeli NATO-csúcstalálkozón a TRT török állami televíziónak nyilatkozva Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is további vizsgálatot követelt. „Noha a vádlottak bevallották, hogy támogatást kaptak a titkosszolgálattól és bizonyos kormányellenes szervektől, (a hatóságok) nem derítették fel, hogy kikről vagy milyen intézményekről is van szó” – kifogásolta a tárcavezető. Cavusoglu szerint nem elegendő csupán a fővádlottat és segítőit megbüntetni.

A müncheni felsőbíróság szerdán bűnösnek mondta ki tíz rendbeli gyilkosságban a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szélsőjobboldali terrorszervezet által elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságok ügyében az ügy fővádlottját, Beate Zschäpét, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte őt. A 43 éves nő négy segítője is többéves büntetést kapott.