A Zöldek politikusa a EP csütörtöki ülésén: Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik, és az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon

2020. július 9., 19:43

Szerző:

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén áttekintették, hogy áll az a kezdeményezés, hogy az uniós pénzek felhasználását a jogállamisági feltételek teljesítéséhez kössék. Jelenleg ez a javaslat az Európai Bizottság előterjesztése alapján a tagállamok előtt fekszik, de az Európai Parlament is támogatja a célkitűzéseket. Ez a vita együtt zajlik a következő hét éves költségvetéssel kapcsolatos tárgyalásokkal. A jogállamisági mechanizmus szükségességét általában Magyarország és Lengyelország kapcsán említik, de Szlovákia és Málta is a negatív példák között szokott szerepelni - számol be róla az Index.

A mostani vitában Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa kijelentette:

Általános mechanizmust akarunk, amely az EU költségvetését megvédi és mindenféle korrupciótól mentes pénzköltést garantál, és a korrupcióval szemben sokkal hatékonyabban lép fel.

A felszólalók közül egy-két kivételtől eltekintve szinte mindenki egyetértett a kezdeményezéssel, de sokan bírálták a tagállamokat. Moritz Körner, az Európa Megújul frakció képviselője azt mondta, hogy a kormányok képviselői a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban csak a jogállamiság és a mechanizmus fogalmával nem értenek egyet.

Nicolas Bay, az EU-szkeptikus Identitás és Demokrácia képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar és a lengyel kormányt is nagy többséggel választották meg. Bay szerint azért támadják ezt a két kormányt, mert

vannak, akik szembehelyezkednek a migrációs zsarolással vagy az LGBT-csoportokkal.

Daniel Freund, a Zöldek politikusa viszont azt mondta, hogy „az Orbán Viktor-féle maffiaállamban az ellenzéknek nincs már helye”, „Orbán bandája hihetetlenül meggazdagodik, és az sem lehetetlen, hogy gázszerelőből valaki milliárdossá váljon”. Freund nemrégiben járt Magyarországon, amire többek között így emlékezett:

Jártam az Orbán-féle kisvasúton, egyedül közlekedtem, én voltam az egyetlen utas, hihetetlen történet!

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar részről Cseh Katalin, a Momentum képviselője azt mondta, hogy az új szabályozás alapján ki nem fizetett összegeket közvetlenül a felhasználóknak kell eljuttatni. Szerinte ebben a kérdésben

a tagállamok között nincs érdekellentét, a vita a tagállami miniszterelnökök között folyik, de Orbán miniszterelnök nem egyenlő Magyarországgal.

Bár a vitához nem szóltak hozzá fideszes politikusok, azt követően a párt nevében Deutsch Tamás EP-képviselő közleményben jelezte: „Elutasítjuk a magyarországi ellenzéki európai parlamenti képviselők kísérletét, hogy uniós költségvetési eszközökkel akarják zsarolni a tagállamokat!”Deutsch szerint „újabb példáját látjuk annak, hogy az EP balliberális többsége folyamatosan arra törekszik, hogy átnyomja a jogállamisági köntösbe burkolt, valójában a politikai zsarolást lehetővé tevő javaslatait”.

A képviselő szerint a magyar ellenzéki képviselők „egyre nyakatekertebb, őrültebbnél őrültebb elképzelésekkel állnak elő és ezeknek az a célja, hogy azt a belpolitikai törekvésüket segítse, hogy még az Európai Bizottság javaslatához képest is kevesebb pénzt kapjon Magyarország, és még ezeknek a pénzeknek a kifizetését is mondva csinált politikai okokból felfüggeszthessék”. Pedig Deutsch képviselő szerint

a magyar gazdasági eredmények annak is köszönhetőek, hogy európai összevetésben is mi magyarok használjuk fel a leghatékonyabban az uniós forrásokat.

A jogállamiság-védelem egyébként a soros német elnökség legfontosabb feladatai közé tartozik, Angela Merkel német kancellár azt mondta szerdán az Európai Parlamentben, hogy helyénvaló, ha vizsgálják a magyar jogállamiság helyzetét a tagállamok. Hozzátette azt is, hogy nyíltan fog beszélni a dolgokról még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és más a véleményük arról, mi történtik Magyarországon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.