Már aláírásokat gyűjtenek az Európai Parlamentben a Fidesz néppárti kizárásáért

2020. április 3., 15:35

Szerző:

Bár Orbán Viktornak nincs ideje vitatkozni a Európai Néppárt tagjaival, amikor „a világ a feje tetejére állt”, egyes konzervatív és kereszténydemokrata EP-képviselők már aláírásgyűjtésbe kezdtek a Fidesz képviselőinek kizárásáról – írja a Népszava. Mindezt egy levél miatt teszik, amelyet hétfőn terveznek elküldeni Manfred Weber frakcióvezetőnek.

Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak az Európai Parlamentben. Többen most ennek is véget szeretnének vetni.

A Népszava forrásai szerint a fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból.

Ezek skandináv, benelux, cseh, szlovák, görög és litván pártok.

A Webernek címzett felhíváshoz még tart az aláírásgyűjtés, több más nemzeti küldöttség vezetője is csatlakozhat hozzá. Levelükben a kezdeményezők sürgetik a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy

a néppárt EP-frakcióját többé nem lehet megosztani a Fidesz képviselőivel.

A levélírók kifejezik mélységes aggodalmukat a legutóbbi magyarországi fejlemények, különösen a felhatalmazási törvény miatt, amely a magyar kormányt felhatalmazza a „rendeleti, ellenzék nélküli” kormányzásra, Szerintük az EPP pártcsalád és a pártfrakció erkölcsi kötelessége, hogy megvédelmezze a liberális demokráciát és a jogállamot, különösen olyan súlyos válságok idején, mint a jelenlegi.