Emberiség elleni bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást kezdeményeztek a Nobel-békedíjas politikus ellen

2018. március 17., 14:51

Szerző:

Emberiség elleni bűncselekmények gyanújával Ausztráliában bűnvádi eljárást kezdeményeztek Mianmar de facto vezetője, Aun Szan Szu Kji ellen az országban élő rohingya a kisebbséget érő hatósági atrocitások miatt – írja a Guardian. Néhány ügyvéd élt a magánvád adta lehetőséggel az ügyben, a bírósági keresetet a Melbourne-ben adták be a Victoria állambeli törvényszéken. Aun Szan Szu Kji jelenleg Ausztráliában, az ASEAN Australia sydney-i csúcstalálkozójának a vendége.

Fotó: AP/Aung Shine Oo

A politikus asszonyt – aki 1991-ben Nobel-békedíjat kapott a mianmari junta ellen, a demokratikus átalakulásáért folytatott harca miatt – azért jelentették fel, mert a mianmari hadsereg az ő hallgatása mellett üldözi el a buddhista többségű országból a muszlim vallású rohingyákat. Aun Szan Szu Kji eddig egyszer sem emelte fel a szavát az etnikai tisztogatás minden jegyét magán viselő akciók miatt. Augusztus óta már több mint 650 000 rohingya menekült Bangladesbe a hadsereg egységei által vezényelt kivégzések és gyújtogatások elől, decemberig pedig 6700 rohingya vesztette életét ezekben az atrocitásokban. Ehhez képest Aun Szan Szu Kji a rohingya kisebbség nevét sem hajlandó kimondani a nyilvánosság előtt. Ahhoz ragaszkodik, amihez a mianmari hadsereg is, vagyis hogy az erőszak a rohingya gerillaszervezet, a Arakan Rohingya Üdvhadsereg (ARSA) támaszpontok ellen végrehajtott támadásaival vette kezdetét Rakhine szövetségi államban. 

A bűnvádi eljárást egy volt szövetségi bíró, Ron Merkel QC két nemzetközi jogász, Marion Isobel és Raelene Sharp, illetve két sydney-i emberi jogi szakértő, Alison Battisson és Daniel Taylor kezdeményezte. Ahhoz, hogy az ügyben nyomozás induljon, a feljelentésre Christian Porter ausztrál főügyésznek is rá kell bólintania. 

A rohingyák elleni atrocitásokról ebben, az erőszak hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.