Előre hozott választásokat írnak ki Ausztriában, az alkancellárral megbukott a koalíció is

A lehető legkorábbi időpontban.

2019. május 18., 20:06

Szerző:

Elég volt – kezdte a beszédét Sebastian Kurz osztrák kancellár. a politikus a Heinz-Christian Strache alkancellár bukásához vezető videó nyomán szombat este bejelentette, hogy vége pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Strache-féle szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának. Beszélt Alexander Van der Bellen államfővel, hogy Ausztriában a lehető legkorábbi időpontban előre hozott választásokat írjanak ki. 

 A rejtett kamerával rögzített videó 2017. július 24-én készült Ibizán. Heinz-Christian Strache arról beszél rajta egy nőnek, akit a milliárdos orosz üzletember, Igor Makarov unokahúgának vélt, hogy a nő 50 százalékos tulajdonrészt szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, aminek a fejében osztrák állami megrendeléseket kapna. Sebastian Kurz ezt a szombati esti bejelentésében hatalmi visszaélésként ítélte el, hozzátéve, egy botrányok nélküli párttal akar kormányozni, és nem érzi úgy, hogy az FPÖ hajlandó lenne megváltozni. A kancellári bejelentés előtt több ezer ember követelt előre hozott választásokat a bécsi Ballhausplatzon. Az előre hozott választások hírére a téren kitört az örömujjongás.

Alexander Van der Bellen 20:35-kor állt a nyilvánosság elé. A videóról azt mondta, szégyenletes képet tükröz, de Ausztria nem ilyen, és mivel helyre kell állítani a bizalmat. előre hozott választásokat ír ki. Újjáépítésre van szükség, és ezt csak előre hozott választásokkal lehet elérni – fogalmazott az államfő, aki „világos, teljes és kérlelhetetlen” vizsgálatot vár a végrehajtó hatalomtól a videó ügyében.

„Mi nem ilyenek vagyunk! Ausztria egyszerűen nem ilyen!”

– írta ki később a Facebook-oldalára Alexander Van der Bellen.

Ami az időpontot illeti, az előre hozott választásokat aligha fogják megtartani a nyári szünet előtt, a megméretés kiírásához ugyanis a parlamentnek először fel kell oszlatnia magát, a lehető legkorábbi időpont augusztus vége lehet. Sebastian Kurz vasárnap délelőtt 11-kor fog újra találkozni Alexander Van der Bellennel.