Ellentámadásba lendülne Németország a kiberháborúban

2017. január 11. 12:23

Szakítana a kiberháborúval kapcsolatban eddig követett elhárítás-központú szemléletmóddal és ellentámadásba lendülne Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke, válaszul a hekkerek egyre gyakoribb támadásaira – írta a dpa német hírügynökség kedden.

Maassen a német kémelhárítást bízná meg az ellentámadások kivitelezésével.

„Szükségesnek tartjuk, hogy ne pusztán a védelem jellemezze tevékenységünket – mondta Maassen a hírügynökségnek Berlinben. – Képesnek kell lennünk a visszavágásra, mert ez elrettentheti a támadót a további akcióktól” – tette hozzá.

A BfV elnöke nem zárta ki annak az esélyét, hogy „külföldről megpróbálják befolyásolni” az idei német választási kampány kimenetelét.

Korábban Thomas de Maizière kereszténydemokrata belügyminiszter is keményebb fellépést sürgetett a hekkerekkel szemben, akik az elmúlt hónapokban többször indítottak adathalászati céllal támadást a német pártok levelezőrendszerei ellen – írja az MTI.

A támadásokat az APT28 néven ismert csoport követhette el, amely mögött állítólag orosz katonai és kormányzati intézmények állnak. Ezt a hekkercsoportot tették felelőssé az amerikai demokrata párt levelezőrendszere elleni támadásért is.

Egyes elemzők szerint a demokratáktól elhalászott és az elnökválasztási kampány hajrájában közzétett e-mailek hozzájárulhattak Hillary Clinton demokrata elnökjelölt vereségéhez.