Elkezdődött a nagy orosz–fehérorosz hadgyakorlat, a NATO szerint a Kreml százezer katonát vezényelt ki rá

2017. szeptember 14. 11:36 - szerző: MTI

A „védelmi és terrorelhárító” Zapad-2017 hét napig tart.

Megkezdődött az orosz–fehérorosz Zapad-2017 elnevezésű hadászati hadgyakorlat – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a hét napig tartó, védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona és 680 harcjármű, hetven repülőgép és tíz hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított.

A NATO-országok szakpolitikusai szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint százezer katonát vezényel a hadgyakorlatra.

A manőverekről múlt héten Bakuban egyeztetett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Petr Pavel, a NATO katonai bizottságának elnöke. Geraszimov hangsúlyozta a manőverek előre tervezett és védelmi jellegét, valamint azt, hogy azok nem irányulnak harmadik ország ellen.

Az orosz tábornok szerint a Zapad-2017 – amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen – senki ellen sem irányul, annak célja az orosz–fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása.

Oroszország és Fehéroroszország kétéves rendszerességgel rendez hasonló hadgyakorlatot. A Zapad-2017-re való felkészülés márciusban kezdődött meg egy moszkvai, majd egy minszki és egy szentpétervári törzsvezetési gyakorlattal.