Életfogytiglanra ítélték Ratko Mladićot

2017. november 22., 12:31

Szerző:

A boszniai szerb tábornok az ENSZ bírósága, az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben ítélkező hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) előtt felelt emberiség elleni bűntettekért. Tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találták – írja a BBC.

1995 júliusában a boszniai Szerb Köztársaság katonai egységei elfoglalták az ENSZ védelme alatt álló Srebrenicát, majd a területre vezényelt holland békefenntartók távozása után Mladić utasítására körülbelül nyolcezer boszniai muzulmán férfit és fiút meggyilkoltak. A legfiatalabb áldozatuk, Nesib Muhić mindössze 11 éves volt. 

Fotó: Getty Images/Michel Porro

Az elkövetett kegyetlenkedésekről videofelvételek is készültek, illetve a tömegsírok feltárása nyomán is rekonstruálhatók voltak az események. Ez volt a legnagyobb népirtás Európában a II. világháború óta.

Mladićot nemcsak Srebrenicáért, de a boszniai háború leghosszabb, 43 hónapon át tartó ostromáért, a Szarajevóért indított offenzívában játszott szerepéért is elítélték. Ebben tízezer ember halt meg.

A most 74 éves Mladićot 2011. május 26-án, 16 évi rejtőzködés után a vajdasági Lázárföldön (Lazarevón) őrizetbe vették, majd négy nappal később kiadták Hágának. A perben előfordult, hogy a torka előtt elhúzott kézzel jelezte, mit gondol srebrenica nyolcezer áldozatáról. Szerdán ítélethirdetés közben kivezették a teremből, miután üvöltözni kezdett a bírákkal.