Új célpont a kormánypropagandának: globális oktatási hálózat indítását jelentette be Soros György

2020. január 24., 09:05

Szerző:

Új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be csütörtökön a davosi világgazdasági fórumon Soros György. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat világszerte működik majd, és az oktatást, illetve a kutatást akarja integrálni globális szinten a felsőoktatási intézmények között – írja a 444.

A tervek szerint a hálózat közös képzési programokat, hálózati kurzusokat kínál majd, és rendszeresen összeköti az oktatókat és a hallgatókat konzultációkra világszerte. A szervezet célja a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása.

Emellett a negligált társadalmi csoportokra, a menekültekre, a börtönbüntetésüket töltőkre, a romákra, az otthonukat elhagyni kénytelen emberekre koncentrálnak, és az ő minőségi oktatásukat akarják segíteni. Külön ösztöndíjprogramot indítanak a politikailag üldözött kutatók részére.

Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

– Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját

– jelentette ki Soros György. Az új hálózat alapját a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College fogja képezni, együttműködnek majd a távoktatásban jelentős szerepet játszó Arizonai Állami Egyetemmel is.

– Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni. Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában

– tette hozzá.