Egy rossz randi vagy szexuális zaklatás? - kettétépte a #MeToo-mozgalmat az amerikai színész ügye

2018. január 17., 14:24

Szerző:

Teljesen felbolydította a #MeToo mozgalmat a friss Golden Globe-díjas Aziz Ansari ügye. A Netflix vígjáték-sorozatából, a Master of None-ból ismert színész zaklatási ügye egyesek szerint árt a mozgalomnak, mivel csupán egy nagyon rosszul elsült randevúról szól, mások szerint viszont pont az Ansariéhoz hasonló viselkedés vezetett a #MeToo elindításához, mivel attól még, hogy gyakran megesik, még nem helyes.

Aziz Ansari most nyerte meg élete első Golden Globe-ját
Fotó: Youtube

Hogy miről is van szó, azt egy 23 éves amerikai fotográfus mesélte el a Babe-nek. A nő, akit a portál csak Grace-néven említ, azt mesélte, hogy egy buliban találkozott a színésszel, ahol telefonszámot cseréltek, majd később elmentek egy randevúra, amely a férfi lakásán végződött. Elmondása szerint Ansari nyomást gyakorolt rá, hogy lefeküdjön vele, amit nem tett meg, de orálisan kielégítette. Grace elárulta azt is, hogy verbálisan és nem verbálisan is célzott rá, hogy kényelmetlenül érzi magát, Ansari mégsem vette a jeleket. Az este végén a színész hívott egy taxit a nőnek, aki végigsírta a hazavezető utat, úgy érezve, hogy szexuálisan bántalmazták.

A vádakra reagálva Ansari azt nyilatkozta, hogy valóban randevúzott a hölggyel, és valóban szexuális kapcsolatba léptek, de ő úgy érezte, hogy minden kölcsönös beleegyezéssel történt. Másnap kapott egy sms-t a nőtől, amely úgy szólt, hogy bár okénak tűnhetett az este, amikor végiggondolta rájött, hogy kényelmetlenül érezte magát. Ansari szerint ahogy megkapta az üzenetet aggódni kezdett, mert ő valóban nem érzékelt ebből semmit.

A történtek után többen, köztük a The New York Times és az Atlantic női publicistái is aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Grace legapróbb részletességgel elmesélt története csak arra jó, hogy megalázza Ansarit és tönkretegye a karrierjét. - Ha meztelenül flangálsz egy férfi előtt a lakásán, akkor valószínűleg le akar majd veled feküdni - írta a The New York Times-ban Bari Weiss.

Az HLN tévécsatorna hírolvasója, Ashleigh Banfield nyílt levelet olvasott fel Grace-nek, amiben a #MeToo mozgalom tönkretételével vádolja. – Belerondítottál egy olyan mozgalomba, amelyről én és kolléganőim is évtizedek óta álmodoztunk. Egy olyan mozgalomba, ami megváltoztatott egy szexuálisan túlfűtött szakmai környezetet, amelytől én magam is sokszor szenvedtem a televíziós munkám 30 éve alatt - olvasta fel a műsorban a levelet Banfield.

Nem mindenki gondolja így. A Los Angeles Times publicistája, Jamil Smith egy tweetben azt írta, hogy miután végigolvasta a teljes beszámolót arra jött rá, hogy a színésznek fogalma sincs arról, mit jelent a kölcsönös beleegyezés. És azoknak sem, akik a védelmére keltek.

A beszámolót teljes egészében angolul ide kattintva lehet elolvasni. Eszerint a Grace álnéven futó fotográfus a 2017-es Emmy-díjátadó utáni bulin szúrta ki magának a színészt. – Kicsit be voltam csípve, ezért felbátorodtam, hogy leszólítsam – kezdte az este részleteit Grace. A buli végén telefonszámot cseréltek és másnap, amikor visszatért New Yorkba Ansari már üzent is neki. Egy hétig flörtöltek sms-ben, mire Ansari elhívta randevúzni. A cikk részletesen leírja, hogy a színész milyen furcsán és sietősen viselkedett az étteremben, hogyan választotta ki a nő helyett a bort. Ahogy megérkeztek a férfi lakására Ansari állítólag azonnal támadásba lendült, csókolni kezdte a nőt, megfogta a melleit és már pár perc után vetkőztette, majd orálisan kielégítette a konyhapulton. Grace arról beszél, hogy nagyon kényelmetlenül érezte magát, miért ilyen gyorsan követték egymást az események. A nő elmondása szerint egy jó darabig meztelenül voltak, Ansari próbálkozott, Grace hol hárított és eltávolodott, hol megdermedt és azért nem hárított. Volt egy pont, amikor kifejezetten kérte, hogy a színész most ne is próbálkozzon tovább szexszel, Ansari viszont ezt csak pár percig tartotta be. 

Grace azt állítja, nem számított erre a viselkedésre attól a látszólag visszahúzódó, előzékeny férfitól, akinek a Modern románc című könyve bestseller lett.