Egy moszkvai kutatóintézet készített terveket az amerikai elnökválasztás befolyásolására

2017. április 20. 15:11

Egy Putyin irányítása alá tartozó orosz kormányzati elemzőközpont előzetes terveket készített arra vonatkozóan, hogyan lehetne befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást Donald Trump javára – írja a Reuters.

A hírügynökség információi szerint a moszkvai Russian Institute for Strategic Studies (RISS) komplett tervet készített a tavaly novemberben lebonyolított amerikai elnökválasztás meghekkelésére. Az amerikai titkosszolgálatok utólag úgy értékelték, hogy az oroszok intenzív erőfeszítéseket tettek az elnökválasztás befolyásolása érdekében.

A Reuters több olyan jelenlegi és volt nemzetbiztonsági alkalmazottal beszélt, akik olvasták az eredetileg vezető orosz tisztviselők számára kiadott dokumentumot.

Az RISS által készített dokumentum lényegében azokat a lépéseket javasolja az orosz vezetésnek, amelyek végül megvalósultak: álhírkampányt és a Demokrata Párt elleni kibertámadásokat.

Az orosz think tank által készített elemzések azért is lényegesek, mert noha az amerikai közéletben a választások óta kiemelt téma az orosz beavatkozás kérdése, mégis ez az első kézzelfogható bizonyíték arra nézve, hogy Moszkva hozzájárult Donald Trump megválasztásához.

Az RISS vezetője és orosz állami vezetők mindezek ellenére tagadják, hogy belefolytak volna az amerikai elnökválasztásba.