Egy megoldatlan gyilkosság, amely megváltoztatta az ausztrálok hozzáállását a melegekhez

2017. november 16., 15:32

Szerző: Herczeg Szonja

Tegnap írtunk arról, hogy az ausztrálok döntő többséggel az azonos neműek házasodása mellett tették le voksukat egy nem kötelező érvényű népszavazáson. Ennek nyomán törvénymódosító javaslat került az ausztrál szenátus elé, Malcolm Turnbull miniszterelnök pedig azt nyilatkozta, kormánya karácsonyig elfogadtatja a törvényt a parlamenttel.

A BBC ausztrál tudósítója, Jamie Duncan hívja fel a figyelmet, hogy a szimpátia a melegek iránt Ausztráliában nem új keletű jelenség. Sok-sok évvel ezelőtt volt egy olyan esemény, amely gyökeresen megváltoztatta az ausztrálok hozzáállását a homoszexualitáshoz. Ez pedig George Duncannek, az Adelaide Egyetem jogi professzorának 1972-es meggyilkolása volt.

George Duncan
Fotó: Wikipédia

George Duncan 1930-ban született Londonban, majd családjával Ausztráliába költözött. Meleg férfi volt, amit kénytelen volt titokban tartani, Adelaide városában a homoszexualitás jogilag büntethető volt.

Ha a szabadba vágyott partnerével, ő is a melegek körében ismert találkahelyre járt a Torrens-folyó partjához, ahol kevés ház volt, és rossz közvilágítás. Egy este épp ott voltak, amikor egy csapat férfi megtámadta, majd a folyóba dobta őket. A tanár nem tudott úszni, és megfulladt. Partnere túlélte, de nem volt hajlandó a támadókról bármiféle információt adni.

Amikor a rendőrség kihalászta a folyóból Duncan holttestét, megérkeztek az első televíziós stábok. Mint később kiderült, az ő kedvükért újra eljátszották a holttest kihúzását, ehhez pedig nem szégyellték újra a vízbe hajítani a professzor élettelen testét.

A következő napokban felröppent a hír, miszerint a rendőrség bűnüldözési osztályának egyes tagjai felelősek a férfi haláláért. Ők azok, akik gyakran járnak az általuk is ismert meleg találkozóhelyre, hogy „ellássák a bajukat”. A feltételezés nyomán három rendőrt felfüggesztettek, majd ők maguk mondtak fel később. Eljárás nem indult, a nyomozás „megrekedt”. 

Csaknem fél évszázad telt el, de még mindig senkit nem vontak felelősségre az Adelaide Egyetem jogi professzorának haláláért. A tragikus eset egyetlen pozitív hozadéka az volt, hogy Dél-Ausztrália lett az első olyan állam az országban, amely felfüggesztette a homoszexualitás büntethetőségét. A tanár halála ugyanis annyira mély nyomot hagyott a helyiekben, hogy egy helyi politikus benyújtotta a homoszexualitás büntethetőségét eltörlő törvényjavaslatot a helyi tanácsnak. Ezt a törvényjavaslatot gyorsan el is fogadták. 

A politikus fia, Robert Hill ma így nyilatkozott apja döntéséről a BBC-nek: Azt gondolom, sokakat meglepett, mert édesapám bizonyos kérdésekben elég konzervatív ember volt. Emellett azonban a diszkrimináció elleni harc élén állt. Javaslatát először visszautasították, később elfogadták, de azután is sokat kritizálták miatta.

Duncan halála után a homoszexuálisok jogait védők gyakran az utcára vonultak, és szép lassan – 1990-re – az egész országban módosították a diszkriminatív törvényt. 1985-ben az adelaide-i rendőrség egyik tagja bevallotta egy interjúban, hogy valóban az a három rendőr felel Duncan haláláért, akiket akkoriban felfüggesztettek. A nyilatkozat után a férfiak közül kettő bíróság elé került, de végül felmentették őket.