Egy friss fotó bizonyítja: lesújtó állapotban volt összeomlása előtt a genovai autópálya-híd

2018. augusztus 15., 17:40

Szerző:

Egy idén júliusban készült fotó tanúsága szerint kábelek lógtak a műszakilag – szabad szemmel is láthatóan – borzasztó állapotú genovai Morandi-híd azon szakaszáról, amely kedden összeomlott, jelenlegi információk szerint eddig 42 ember halálát okozva – számolt be a Daily Mail. Az eset miatt Olaszországban óriási a közfelháborodás, a politikusok pedig igyekeznek arra a cégre terelni a felelősséget, amely az 1960-as években épült Morandi-híd karbantartásáért volt felelős.

Fotó: Twitter

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes például azzal vádolta meg a Bennetton-cégcsoportot (amely egy holdingon, az Atlantián keresztül tulajdonos az érintett A10-es autópálya karbantartásáért felelős vállalatban), hogy a nyereséges működés érdekében inkább a feladataikon spóroltak. Az Atlantia viszont azzal reagált, hogy mintegy 11,4 milliárd eurót költött az összes hétezer kilométeres olasz autópályahálózat több mint 900 kilométernyi szakaszának felújítására.

Ráadásul már csak a hatóságok jóváhagyását várták, hogy Genova közelében is megkezdjék a munkálatokat.

A Morandi-hidat egyébként már 2016-ban renoválták, de nem azon a szakaszán, amely kedden összeomlott.

Mivel Olaszországban az 1960-as évektől napjainkig óriási befolyással bírt a maffia az építőiparban (és így a hídépítésekben), a sajtóban többen azt kezdték pedzegetni, hogy talán ennek is közel lehet a genovai katasztrófához. Az olasz ügyészség például már hosszú ideje azt sejti, hogy a maffia által uralt cégek silány munkákat végeztek az építkezéseken, amelyek nem voltak képesek ellenállni a nagyobb igénybevételnek. Az 1967-ben átadott Morandi-hidat pedig eleve jóval kisebb átmenő forgalomra tervezték.