Donald Trump nem hiszi el, hogy Németországban csökkent a bűnözés, ő ezt a Fehér Házban jobban tudja

2018. június 19., 20:27

Szerző:

Azután, hogy hétfőn két Twitter-üzenetben is bírálta Angela Merkel menekültpolitikáját, kedden újra Németországról írt Donald Trump. Az amerikai elnöknek valószínűleg szóltak, hogy tegnap nem sikerült eltalálnia az igazságot azzal az állítással, hogy Németországban a statisztikák szerint csökken a bűnözés, mert ma kitett egy üzenetet, amelyben kitart e hazugság mellett. Szerinte a németországi bűnesetek száma tíz százalékkal nőtt a menekültek befogadása óta, Ezt a szokásához semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá, ráadásul tett egy megjegyzést is, amely szerint más országokban mégy nagyobb arányban romlottak a mutatók.  

A valóság egyébként úgy néz ki – derül ki német belügyminisztériumi közlésekből –, hogy a bűnözés 1992 óta nem tapasztalt mélyponton van Németországban. Tavaly 5 761 984 bűnesetet regisztráltak, ami 5,1 százalékos visszaesést jelent 2016-hoz képest. 2005 óta tavaly derítették fel a legtöbb esetet, az összes bűncselekmény 55,7 százalékában találták meg és vonták felelősségre az elkövetőt.

Az ügyben kedden megszólalt Angela Merkel is, aki azzal intézte el a trumpi tweetekről szóló úkságírói kérdést, hogy a német bűnügyi statisztika magáért beszél.