Donald Trump már alig várja, hogy újra találkozhasson Vlagyimir Putyinnal

2018. július 19., 21:09

Szerző:

„Türelmetlenül vár egy újabb találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írta csütörtöki Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. 

Mikroblog-bejegyzésében az elnök kitartott amellett, hogy a Helsinkiben hétfőn tartott amerikai-orosz csúcstalálkozó sikeres volt, s ezt csak a megfogalmazásában a nép ellenségének nevezett média nem tartotta annak. A médiát Trump ismét álhírek publikálásával vádolta meg. Tump ezt követően leszögezte, türelmetlenül várja a második találkozót Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent.„sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható” – fűzte hozzá.

A Twitter-bejegyzés közzététele után amerikai újságírók azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra.

Trump a helsinki találkozó óta bírálatok egész sorával kénytelen szembenézni, elsősorban azért, mert a finn fővárosban Putyinnal tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem lát okot arra, Oroszország miért is avatkozott volna be a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. A republikánus és a demokrata párti politikusok részéről egyaránt megnyilvánuló felháborodás nyomán Trump - tőle szokatlanul - korrigálta korábban elhangzott szavait, és kedden hangsúlyozta: rosszul fejezte ki magát, azt akarta mondani, hogy nem lát okot, Oroszország miért is ne avatkozott volna be a választásokba.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön délután közölte,  Trump nem ért egyet Putyin Helsinkiben felvetett javaslatával, hogy amerikai tizsatségviselők részt vehessenek  azon orosz hírszerzők oroszországi  kihallgatásain, akik ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt. Az orosz elnök javaslata szerint cserében oroszok is részt vehetnének olyan amerikai állampolgárok kihallgatásain, akiket egyelőre nem pontosított bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg Moszkvában. 

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: a javaslatot az orosz elnök teljes komolysággal tette meg, de Trump nem ért ezzel egyet. Washington változatlanul reméli, hogy az a 12 orosz állampolgár, aki ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt, "az Egyesült Államokba jön, hogy bizonyítsa ártatlanságát vagy bűnösségét". 

Kommentátorok emlékeztetnek rá, hogy a Putyinnal Helsinkiben tartott közös sajtókonferenciáján hétfőn Trump még hihetetlen ajánlatnak nevezte az orosz elnök javaslatát. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyan "abszurdnak" nevezte a javaslatot, de a Fehér Ház még azt jelezte, egyelőre tanulmányozzák a kérdést.