Donald Trump csakazértis korlátozta a transzneműek katonai szolgálatát

2018. március 24., 22:58

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök korlátozta a transzneműek katonai szolgálatát, de kisebb mértékben, mint ahogy azt szerette volna.

A hvg.hu ismertetése szerint a rendelet nem határozza meg pontosan a lehetséges kivételeket, valamint a védelmi és a belbiztonsági miniszterekre bízza a megfelelő gyakorlat alkalmazását. Bár a jogszabály szakértőkre hivatkozik, az amerikai hadsereg vezetői sem javasolták a szigorítást.

Több tucat nyugalmazott tábornok is aláírta azt a levelet, amely szerint a tiltás gyengíti a fegyveres erők harckészültségét.


Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A bírálók szerint a diszkriminációs politika jelentős károkat okoz a fegyveres erőknek, mivel arra kényszeríti a transzneműeket, hogy titkolják másságukat. Az elnöki rendelet egyúttal tehetséges emberektől fosztja meg a hadsereget, és csak erősíti a transzneműekkel szembeni helytelen előítéleteket. Civil szervezetek, valamint demokrata és republikánus politikusok is elítélték az elnök intézkedését, amelyet az LGBT-közösséghez tartozók jogainak megsértésének tartanak.