Donald Trump bejelentette: katonai csapást mért szíriai létesítményekre

2018. április 14., 06:56

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint szombat hajnalban televíziós beszédben jelentette be, hogy célzott katonai csapásokat rendelt el a szíriai vegyi fegyverekhez köthető létesítmények ellen.

„Folyamatban van egy összehangolt művelet a francia és a brit fegyveres erőkkel" – mondta. Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad rezsime ellen.

Az amerikai-brit-francia csapásokat a múlt szombaton 70 áldozatot követelő dúmai vegyifegyver-támadásra válaszul rendelték el. A héten Trump először a Twitterére kiírta, hogy rakétatámadást tervez válaszul, de utána próbálta lebegtetni, hogy pontosan mikor indulna meg a támadás.

Egy amerikai tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a 2017-ben egy szíriai vegyi támadás után elrendelt amerikai válaszcsapáshoz hasonlóan ezúttal is Tomahawk robotrepülőket vetettek be több célpont ellen, azt már megerősítették, hogy legalább egy, a Vörös-tengeren tartózkodó amerikai hadihajó részt vett az akcióban. A CNN-nek más források arról beszéltek, hogy vadászbombázókkal is támadtak, és B1-es bombázókat is bevetettek.

A brit légi csapásokat négy Tornado vadászbombázó hajtotta végre, Homsz közelében támadtak egy katonai létesítményt, ahol a gyanú szerint vegyi fegyverekhez használható alapanyagokat tároltak. A francia gépek felszállásáról videót is kiadott a francia elnöki hivatal:

Amerikai hivatalos bejelentés szerint a célpontok között volt

  • egy kutatóközpont Damaszkuszban,
  • egy Homszhoz közeli vegyifegyver-raktár,
  • és ennek közelében egy olyan irányítóközpontot, aminél vegyi fegyverekhez köthető eszközöket is tároltak.

A szíriai állami televízió is bejelentette, hogy Damaszkusz közelében robbanásokat hallottak. Bemondták, hogy a szíriai légvédelem működésbe lépett „az amerikai, brit és francia agresszió ellen.” Azt is állították a helyi adásban, hogy a homszi célpontnál sikerült befogniuk a rakétákat, amik így nem okoztak károkat. „Nagyjából 30 rakétával támadtak, ezek harmadát leszedte a légvédelem" – mondta a szíriai kormány egyik tisztviselője a Reutersnek.

Szerinte napokkal ezelőtt kiürítették a katonai bázisaikat elővigyázatosságból, az oroszok pedig előre figyelmeztették őket a támadások előtt.

Nagyjából egy órával Trump beszéde után amerikai katonai vezetők bejelentették, hogy véget ért a csapások első hulláma. Azonban névtelen források a CNN-nek azt mondták, hogy tovább folytatódhatnak a légi csapások, attól függően, hogy ezek mennyire voltak eredményesek.

Donald Trump nem várt tovább, bevetette az amerikai haderőt a vegyifegyverek ellen
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közlése szerint „nagyon megbízható" bizonyítékok állnak rendelkezésére, miszerint a Dúmában elkövetett vegyifegyver-támadást a szír kormány hajtotta végre. Azt is bejelentették, hogy pozitívak lettek a tesztek klórra és egy szarinszerű idegméregre. Becsléseik szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök. A napokban Emmanuel Macron francia elnök is arról beszélt, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy a szíriai rezsim vetett be vegyi fegyvert a civilek ellen Dúmánál.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek első csoportja is megérkezett a támadás helyszínére, az előzetes vizsgálatok azt mutatják, nagy a valószínűsége, hogy klórgázt, vagy szaringázt vetettek be.

Trump azt mondta, hogy a katonai csapásokkal az a céljuk, hogy mindenkit elrettentsenek a vegyi fegyverek gyártásától, terjesztésétől és bevetésétől. Azt mondta, hogy készek addig folytatni a válaszcsapásokat, „amíg a szíriai rezsim fel nem hagy a tiltott vegyi anyagok bevetésével.”

Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök a csapások után bejelentette, hogy úgy jelölték ki a célpontokat, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy Szíriában állomásozó orosz erők is érintve legyenek. Bár nem volt koordináció az oroszokkal a célpontokról, de használták a csapás előtt a szokásos kommunikációs csatornákat a légtér biztonsága érdekében, tehát az alapvető katonai kommunikációs vonalak a héten lezajlott üzengetések ellenére is működtek.

„Most figyeljük, hogy mit lépnek az oroszok a következő 24 órában" – mondta egy forrás a CNN-nek. A katonai csapások előtt próbálták felmérni, hogy vajon milyen válaszlépések jöhetnek az oroszok részéről akár Szíriában, akár máshol a világban. Oroszország ugyanis Aszad rezsimének feltétlen támogatója az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és komoly fegyverrendszereket, rakétavédelmet, és katonákat is állomásoztatnak Szíriában, ezért sokan a helyzet eszkalálódásától tartottak még a támadások előtt.

Trump külön is kiszólt tévés beszédében Oroszországnak és Iránnak, amiért támogatják a tömeggyilkosnak nevezett Aszad rezsimét. Szerinte minden országot az is meghatároz, hogy milyen barátai vannak, és kikkel tud közösséget vállalni.

„Oroszországnak döntenie kell, hogy továbbra is kitart-e ezen a sötét úton” – mondta.

A támadások után Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov a Facebookra rakott ki egy közleményt, amiben azt írta, hogy következményei lesznek a nyugati csapásoknak, és a felelőség ezért Washingtont, Londont és Párizst terheli. Szerinte nem lehet büntetlenül megsérteni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és az Egyesült Államoknak nincs erkölcsi felhatalmazása arra, hogy más országokat vádoljon, miután az USA-nak is vannak vegyifegyver-készletei. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az USA akkor támadt Szíriában, amikor az ország „végre esélyt kapott a békés jövőre.”

Fotó: MTI/EPA

António Guterres ENSZ-főtitkár önmérsékletet kért mindenkitől, és felszólította a tagországokat, hogy kerüljék el az olyan lépéseket, amik tovább eszkalálhatják a helyzetet, és súlyosbíthatják a szíriai nép szenvedését. A Biztonsági Tanács tagjait arra kérte, hogy fogjanak össze, és felelősen lépjenek.

A támadás után Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy támogatja az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, és elítélte a vegyi fegyverek bevetését. Hasonlóan nyilatkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is.

A brit védelmi minisztérium szombat hajnali bejelentése szerint a királyi légierő (RAF) precíziós fegyverekkel sikeres bevetéseket hajtott végre egy olyan szíriai katonai létesítmény ellen, amelynek része volt a szíriai rezsim által saját népe ellen elkövetett vegyifegyver-támadásban. A britek szerint a katonai létesítményben a szíriai rezsim vegyifegyver-összetevőket tárolt, megsértve az ilyen fegyverekre vonatkozó konvencióból Szíriára háruló kötelezettségeket. Közölték, nagyon gondos tudományos elemzéssel határozták meg, hova a legjobb célozni a Storm Shadow rakétákat a felhalmozott vegyszerek megsemmisítése végett a környező térség elszennyeződésének minimális kockázatával.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter a közleményhez fűzött kommentárjában közölte: a Dúma városában múlt szombaton elkövetett vegyifegyver-támadás újabb bizonyítéka volt annak az elborzasztó kegyetlenségnek, amelyet a szíriai rezsim tanúsít saját népével szemben.

„Nem fogunk tétlenül ülni, miközben ártatlan civileket, köztük nőket és gyerekeket ölnek meg vagy tesznek ki szenvedéseknek” – hangsúlyozta. Szerinte a nemzetközi közösség határozottan, törvényes és arányos katonai erővel válaszolt a dúmai vegyifegyver-támadásra.

„A szíriai helyzet eszkalációja a nemzetközi kapcsolatok teljes rendszerére mér pusztító csapást. A történelem mindent a helyére tesz, így már Washingtonra is súlyos felelősséget rakott a Jugoszláviában, Irakban, Líbiában végrehajtott véres leszámolásért” – olvasható a Kreml által kiadott közleményben, amelyet az Interfax hírügynökség idéz.

„Oroszország ezért összehívja az ENSZ BT rendkívüli ülését, hogy a résztvevők megvitassák az Egyesült Államok és szövetségesei agresszív fellépését. Oroszország a lehető legkomolyabban elítéli a Szíria elleni támadást” – olvasható Valgyimir Putyin orosz elnök közleményében, amely szerint az oroszok a törvényes kormányt segítik a terrorizmus ellen vívott háborúban.

„Az Egyesült Államok ezzel a fellépéssel csak elmélyíti az országban a humanitárius katasztrófát, további szenvedést okozva a lakosságnak, újabb menekülthullámot elindítva.” Putyin közleménye szerint a légicsapásokat az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog megsértésével, az ENSZ BT felhatalmazása nélkül hajtották végre, vagyis agressziót követtek el egy szuverén, a terrorizmussal harcban álló állam ellen.

Donald Trump amerikai elnök szerint viszont a Szíria elleni katonai akció elérte a célját.

„Tökéletesen végrehajtott akció volt. Köszönet Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak a bölcsességért és nagyszerű katonaságuk erejéért. Nem is lehetett volna sikeresebb a támadás. A feladat végrehajtva” - írta legújabb Twitter-üzenetében az elnök.

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.