Több mint 200 civil szervezet követeli, hogy az Európai Néppárt ne a fideszes Hidvéghi Balázst jelölje az EP-ben szakbizottsági alelnöknek

2019. július 16., 10:59

Szerző:

Nyílt levélben szólít fel az európai civil szervezeteket tömörítő European Civic Forum, hogy az Európai Néppárt ne Hidvéghi Balázst, a Fidesz EP-képviselővé avanzsáló volt kommunikációs igazgatóját jelölje az Európai Parlamentben az Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) alelnökének – írja a Euronews.. Az ECF nevében 23 országból – köztük 18 EU-tagországból – több mint 200 tagszervezet szignálta az erről szóló dokumentumot.

A civil szervezetek sajnálják, hogy az Európai Néppárt annak a Fidesznek a politikusát jelölte a pozícióra, amelynek a tagságát felfüggesztették az konzervatív pártcsaládban, és az sem tetszik nekik, hogy Hidvéghi Balázs személyében olyasvalaki kapná a LIBE alelnöki posztját, aki a Fidesz Soros György elleni bornírt kirohanásainak az ügynöke volt. A tiltakozásról sokat elárul.hogy Hidvéghi Balázzsal szemben zöldpárti ellenjelöltet is indítottak, amivel felrúgnák a pártcsaládok közötti megállapodást a szakbizottsági helyek elosztásáról. 

A négy legnagyobb frakció – az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a liberális Renew Europe és a Zöldek – ellenjelöltet indított a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia jelöltjeivel szemben. Az S&D, a Renew Europe és a Zöldek pedig Hidvéghi Balázzsal, az Európai Néppárt jelöltjével szemben támogatnák a Zöldek jelöltjét.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.