Büntetőjogi eljárást indítottak Lech Wałęsa ellen

2017. augusztus 22. 18:13 - szerző: MTI

A Szolidaritás alapítóját hamis tanúzással vádolják.

Hamis tanúvallomás miatt büntetőjogi eljárás indult Lech Wałęsa ellen, az ügy a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, későbbi lengyel államfő által tagadott ügynökmúlttal függ össze – közölték kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) honlapján.

Az IPN ügyészi tagozata tavaly februárban Wałęsa kezdeményezésére indított el nyomozást, amely során megvizsgálták, hogy a kommunista lengyel belbiztonsági szolgálat (SB) tisztviselői anyagi haszonszerzés céljából meghamisították-e a Nobel-díjas munkásvezér együttműködését bizonyító, 2016 elején megtalált dokumentumokat.  Az IPN kedden közölte: a Wałęsa által kezdeményezett eljárást június végén megsemmisítették, mert az intézet ügyészei arra jutottak, hogy az 1970 és 1976 közötti időszakból származó több mint ötven dokumentum, köztük Wałęsa együttműködési nyilatkozata az SB-vel és az általa aláírt bevételi nyugták nem hamisítványok. Június 29-én ugyanakkor az IPN nyomozást indított azzal összefüggésben, hogy Wałęsa azt állította, hogy az őt terhelő iratokat – köztük az SB-nek írt jelentéseket – nem ő készítette, és nem is írta alá.

Fotó: SE / Piotr Grzybowski

A büntetőügyi eljárás más peres ügyekre is vonatkozik, olyanokra, amelyekben Wałęsa tanúként azt állította, hogy nem működött együtt az SB-vel – közölte az IPN.

Az IPN ügyészi tagozatának elnöke, Andrzej Pozorski, aki egyben lengyel főügyészhelyettes is, kedden úgy nyilatkozott a közszolgálati hírtelevíziónak (TVPInfo), hogy Wałęsa vallomásait egyrészt annak alapján találták hamisnak, hogy a krakkói Jan Sehn Igazságügyi Szakértői Intézet 235 lapnyi írásszakértői véleménye tavasszal egyértelműen Wałęsának tulajdonította a tavaly előkerült dokumentumokon szereplő kézírást. Az ügyészek emellett több tanú vallomására is támaszkodtak – mondta Pozorski.

Wałęsa 1992-ben a PAP hírügynökségnek adott egyik nyilatkozatban beismerte ügynökmúltját, azóta viszont mindig tagadta ezt. A hamis tanúvallomás Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az IPN közlésére kedden Wałęsa irodájának igazgatója, Adam Dominski reagált. Azt mondta a PAP hírügynökségnek, hogy amíg nincs bizonyíték, Wałęsa kiáll eddigi álláspontja mellett. Dominski szerint a Sehn intézet véleménye nem tekinthető bizonyítéknak. Az igazgató utalt arra, hogy Wałęsa ügyvédje saját grafológiai jelentést készíttetett a Varsói Egyetem kriminológiai tanszékén dolgozó szakértőkkel, ez kétségbe vonta a tekintélyes krakkói intézet megállapításait.

Az IPN korábban lehetetlennek minősítette, hogy a Wałęsa megbízásából dolgozó szakértők szabályos grafológiai vizsgálatot készíthettek volna, mivel nem rendelkeztek az eredeti, jelenleg az IPN-ben őrzött iratokkal.