Büntetőeljárást akarnak indítani Csehország Mészáros Lőrince ellen

augusztus 10. 20:17 - szerző: 168 Óra / MTI

Andrej Babiš, a kormánykoalíciós ANO mozgalom elnöke, volt pénzügyminiszter, parlamenti képviselő és Jaroslav Faltýnek parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás megindításához kérte a cseh képviselőház elnökének hozzájárulását a cseh rendőrség – ezt a képviselőházi elnök, Jan Hamácek jelentette be csütörtökön Prágában. 

„Ma megkaptam a rendőrség kérését, hogy adjam beleegyezésemet két parlamenti képviselő, Andrej Babiš és Jaroslav Faltýnek elleni büntetőeljárás megindításához – írta Hamácek bejegyzésében a Twitteren. – A kérésben a rendőrség a konkrét okokat is megjelölte, de ezeket csak azután közölhetem, miután a kérést a képviselőház mandátumvizsgáló bizottsága elé terjesztem” – jegyezte meg a testület elnöke. A parlamenti alsóház a szeptember 5-én kezdődő ülésszakán fog foglalkozni az üggyel – tette hozzá. A mandátumvizsgáló bizottság augusztus 18-án ül össze.

Fotó: Reuters / Petr David Josek

Štěpánka Zenklová prágai rendőrségi szóvivő újságírók kérdésére megerősítette, hogy a rendőrség kérése összefüggésben van a Čapí Hnízdo (Gólyafarm) elnevezésű szabadidőközpontnak nyújtott EU-s támogatással. Zenklová azt is elmondta, hogy az ügyben eddig senki ellen nem emeltek vádat.

A Prágától mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő Olbramovice település határában álló Gólyafarm szabadidőközpont 2007–2008-ban épült, s az Agrofert Holding részét képezte, amelynek egyetlen tulajdonosa akkoriban Babiš volt. Babiš később közeli hozzátartozóira íratta át a szabadidőközpontot, amely a tulajdonosváltás következtében jogosult lett a kis- és közepes vállalatoknak nyújtott uniós támogatás igénylésére. A prágai sajtó szerint a Čapí Hnízdo ötvenmillió eurós támogatást kapott. Később a szabadidőközpont ismét visszakerült az Agrofert tulajdonába.

Miután Babiš mozgalma 2014-ben a kormánykoalíció tagja, maga Babiš pedig miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett, az ügyben éles támadások érték a multimilliárdos vállalkozó-politikust. A támogatás jogosságát a cseh rendőrség mellett az EU illetékes szervei is vizsgálják. Ami a vállalkozásai sokszínűségét illeti, a nemzetiségére nézve szlovák, de magyar felmenőkkel is büszkélkedő expénzügyminiszter többé-kevésbé Csehország Mészáros Lőrincének számít. Az Agrofert Holding Csehország legnagyobb mezőgazdasági-élelmiszeripari és második legnagyobb vegyipari cége, amely csaknem 35 ezer embert foglalkoztat, és amelynek a tulajdonában az ország teljes területének a 0,7 százalékát kitevő termőföld van, de médiatulajdonosként is ismert, 2015-ben pedig megvett két napilapot, a Mladá fronta Dnest és a Lidové Novinyt, illetve a Metro újságot és az Ocko tévétársaságot a szlovákiai lapja, a Hospodářské Noviny mellé. Vagyonát a Forbes magazin még 2013-ban 1,54 milliárd euróra becsülte.

A mostani vádakat Babiš határozottan visszautasította és ellene szervezett politikai kampánynak minősítette. „Ez a korrupt rendszer utolsó kétségbeesett kísérlete eltávolításomra a közéletből” – reagált az ANO elnöke Hamácek bejelentésére. A másik gyanúsítottként Faltýnek csak annyit mondott, hogy elfogadja a vizsgálatokat.