Bűnösnek találták Bill Cosbyt szexuális zaklatás vádjában – 10 évet kaphat

2018. április 27., 09:34

Szerző:

Bűnösnek találta mindhárom ellene felhozott vádpontban egy amerikai esküdtszék az amerikai filmsztár Bill Cosbyt. A döntés nem volt könnyű, több mint 14 órán át értekeztek, mire konszenzusra jutottak. A tavaly elindult #Metoo kampánynak ez az első olyan ügye, amely bírósági ítélettel végződött. 

Fotó: Youtube

A komikust a Temple Egyetem női kosárlabdacsapatának egyik munkatársa, Andrea Constand jelentette fel, amiért 2004-ben a színész saját philadelphiai otthonában bedrogozta, majd molesztálta őt. És nem ő az egyetlen. A nyolcvan éves színész ellen tucatnyi nő tett feljelentést. Cosby vádpontokként 22-36 hónap kaphat, azaz összesen akár 10 évet is. Egyelőre nem tudni, mennyit fog kiszabni a bíró.

Az ítélet kihirdetéskor Cosby seggfejnek nevezte Kevin Steele államügyész, teljesen kifakadt, kisebb jelenetet rendezett. Ügyvédei a döntés után azt mondták, fellebbeznek.

Mindeközben Cosby több áldozata is megjelent az ítélethirdetésen, és nagy örömmel fogadták a verdiktet. Egyikük, Lili Bernard az MSNBC amerikai televíziós csatornának azt mondta: visszatért hite az emberiségben. – Ez egy győzelem a szexuális zaklatás áldozatainak. Győzelem a nőknek – mondta Bernard, aki azzal vádolja a színészt, hogy még a kilencvenes években, a Cosby Show felvétele előtt bedrogozta és megerőszakolta őt.

A mostani döntés nem véletlenül lepte meg a színészt. Az előző tárgyalás az esküdtszék döntésképtelenségével végződött.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.