Bocsánatot kért a fennhéjázó amerikai nagykövet, aki három éve még no-go zónákat és felgyújtott politikusokat vizionált Hollandiába

2018. január 13., 09:48

Szerző:

Interjúban kért bocsánatot Hollandiától Pete Hoekstra amerikai nagykövet, aki tavaly decemberben újságírói kérdésre először az álhírnek nevezte, hogy egy 2015-ös konferencián arról beszélt volna, hogy a nyugat-európai országban no-go zónákat hoztak létre a muszlim bevándorlók, akik kocsikat és politikusokat gyújtanak fel, majd azután, hogy megmutatták neki a a beszédéről készült felvételt, azt tagadta le, hogy néhány pillanattal korábban álhírként bélyegezte volna meg a beszédéről szóló információkat. „Megdöbbent, hogy ezt mondtam. Egyszerűen tévedtem. Összetévesztettem országokat. Azt sem tudom, hogyan történhetett – nyilatkozta a De Telegraafnak adott pénteki interjújában. 

A nagykövetnek ez az interjú az első megnyilvánulása, amelyben bevallja, hogy tévedett és hazudott. Hétfőn, az első munkanapján még nem úgy tűnt, hogy hajlandó bocsánatot kérni. Azután, hogy átadta a megbízólevelét Vilmos Sándor királynak, egy újságíró arra kérte, mondjon egy politikust, akit felgyújtottak Hollandiában, kissé fennhéjázóan így válaszolt: „Ez Hollandia. Önnek kell választ adnia a kérdésekre.”

Az ügyben csütörtökön megszólalt az amerikai külügyminisztérium is, amely elhatárolódott a nagykövet 2015-ös kijelentéseitől, hozzáfűzve, hogy a politikus találkozni fog a Hollandiában élő muszlim közösség képviselőivel.  

A Hollandiában, Groningenben született Pete Hoekstra 1993 és 2011 között republikánus kongresszusi képviselő volt, Michiganből jutott be a törvényhozásba republikánus színekben. Két éven át a kongresszus hírszerzési bizottságának az elnöki tisztségét is betöltötte. A 2015-ös videójában beszél arról is, hogy a magyarországi menekültvátság alatt egy nappal azelőtt utazott el vonattal Budapestről Prágába, hogy egy kis pályaudvart – gyaníthatóan a Keleti pályaudvart – elárasztottak volna a menekültek. 

Nyugat-európai városok állítólagos no-go zónáiról egyébként lazán hazudott az Orbán-kormány is, mégpedig abban a brosúrában, amelyet tavaly az október 2-i kvótanépszavazást felvezető kampány alatt adtak ki. A brosúra tanúsága szerint több olyan európai ország van, amelynek városai tele van úgynevezett no-go zónákkal, Ezeket – állította a Rogán Antal kabinetminiszter égisze alatt összeállított kommüniké – „a hatóságok nem képesek ellenőrzésük alatt tartani”, nem érvényesül a befogadó társadalom jogrendje. Bár a kampányfüzet több száz ilyen no-go zónát említett, az öt érintett ország – Belgium, Svédország, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország – közül Belgium kivételével mindegyik ország budapesti nagykövetsége hangulatkeltésként ítélte el a kampányfüzetben sazereplő kijelentéseket. „Ön elhiszi, amit állít?" – nevette ki a BBC Newsnight című televíziós műsorának a vezetője, Evan Davis a botrány kitörése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.