Bizalmatlansági indítvánnyal válthatják le Kurzot a kormányról, Strache eközben kinyomozná a lebuktató videó készítőit

2019. május 21., 12:11

Szerző:

Jövő héten bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be az osztrák törvényhozásban Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) osztrák kancellárral szemben. A törvényhozásban legkisebb erőnek számító Jetzt párt már tett erre vonatkozó bejelentést,

azonban könnyen lehet, hogy a kezdeményezés mellé áll a korrupciós botrányban fuldokló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amellyel felbomlott a kormánykoalíció.

 

Az FPÖ eddig számos minisztert adott a kormánynak, azonban a botrány miatt Sebastian Kurz megvált Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztertől is, ezért a többi FPÖ-s kormánytag is távozik. Kickl az Österreichnek adott interjújában úgy fogalmazott a bizalmatlansági indítványról, hogy

aki bizalmatlanságot ad, bizalmatlanságot kap.

A kormányzó ÖVP-nek 61 képviselője van, a botrányba keveredett FPÖ-nek 51, az ellenzéki szociáldemokratáknak 52, a Jetznek pedig 7, továbbá 1 független képviselő is van. Mivel várhatóan a két ellenzéki párt a ÖVP-kormány ellen szavaz, az FPÖ támogatásával Sebastian Kurz könnyen leváltható.

Sebastian Kurz osztrák kancellár

Tekintettel az eldurvult viszonyokra, ez lehet megtörténik, azonban az FPÖ közleményben tudatta, hogy Kickl kijelentései ellenére még nem döntött a párt a bizalmatlansági szavazásról – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az FPÖ-t múlt hétig vezető Heinz-Christian Strache alkancellár egy videó szerint magukat orosz vállalkozónak kiadó személyekkel egyeztetett arról, hogy vegyék meg a pártja számára a legolvasottabb osztrák lapot, cserébe zsíros közbeszerzéseket ígért. Orbán Viktor politikai szövetségese az oroszokkal tárgyalva is azt mondta, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne Ausztriában, mint amilyet Orbán teremtett Magyarországon.

 

Strache nyomoz

 

A korrupciós botrányba belebukott alkancellár Facebook-bejegyzésben közölte, hogy mind erővel azért fog harcolni, hogy kiderüljön, pontosan ki, illetve milyen érdekcsoport készített róla rejtett kamerás felvételeket, ahogy az állítólagos oroszokkal egyeztet.

Ahhoz képest, hogy lényegében nem tudja, hogy ki készítette a felvételeket, a posztban megjegyzi, hogy "külföldi érdekcsoportok" állnak az ellene zajló kampány mögött.

Hozzáteszi, hogy bebizonyítja ártatlanságát, bár a kilenc órányi felvételek alapján ezt egyelőre nehéz elképzelni, hogyan szeretné elérni.