Belső ellenállás működik a Fehér Házban, meghiúsítják Donald Trump elképzeléseinek egy részét

2018. szeptember 6., 07:41

Szerző:

Szerzőmegjelölés nélküli véleménycikket tett közzé a honlapján a New York Times, amelyben a Trump-adminisztráció egyik embere többes szám első személyben arról ír, hogy bár az elnöknek dolgozik, ő és hozzá hasonlóan gondolkodói kollégái fogadalmat tettek, hogy meghiúsítják Trump elképzeléseinek egy részét. A Része vagyok a Trump-adminisztráción belüli ellenállásnak címmel megjelent írás szerzője kiemeli, hogy a Fehér Ház politikájának sok eleme máris biztonságosabbá és virágzóbbá tette az Egyesült Államokat, de az elnök viselkedése árt az ország egészségének. Fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy az „ellenállás”, amelyet munkatársaival képvisel, nem azonos az amerikai baloldal ellenállásával.

Fotó: AP/Chris Pizzello

A szerző az Egyesült Államok 45. elnökét minden erkölcsi értéket nélkülöző embernek állítja be, a probléma gyökerét az elnök amoralitásában látja. Úgy véli, hogy Trump nemigen vonzódik az olyan hagyományos konzervatív értékekhez, mint például a szabad piac vagy a szabad gondolkodás, általánosságban véve antidemokratikus hajlamai vannak. A tárgyalások gyakorta vakvágányra futnak, az elnök sokszor eltér a tárgytól, hosszú, önismétlő fecsegésbe merül, impulzív személyisége pedig félkész döntéseket szül, amelyeket vissza kell vonni.  Idéz egy munkatársát is, aki szerint hyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy az elnök mit gondol, és meg fogja-e változtatni- egyik percről a másikra a véleményét egy kérdésben.

Viszonylag hosszasan kitért a Fehér Ház külpolitikájára, úgy vélekedve, hogy az elnök kedveli az autokratákat és diktátorokat, például Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

Korábban suttogtak a kabinetben arról, hogy az alkotmány 25. kiegészítéséhez fordulnak. Ez az alkotmány-kiegészítés lehetővé teszi, hogy az alelnök vegye át a hatalmat, ha a mindenkori amerikai elnök, úgyis mint a hadsereg főparancsnoka nem képes ellátni a hivatalából eredő feladatokat. „De senki nem akart felgyorsítani egy alkotmányos válságot. Így tőlünk telhetően megteszünk minden azért, hogy jó irányba vigyük a kormányzatot, ameddig az így vagy úgy véget nem ér” – fogalmazott az állítólagos kormányzati munkatárs.

A The New York Times a bevezetőben leszögezte, ritka lépést tesz azzal, hogy a véleményoldalon névtelenül jelentetett meg írást, de a szerző kifejezetten ezt kérte. Az állítólagos kormányzati munkatárs véleménye egy nappal azután jelent meg a lapban, hogy piacra dobták Bob Woodwardnak, a The Washington Post főmunkatársának Félelem: Donald Trump a Fehér Házban című könyvét, amelyben az újságíró-író - szintén a kormányzat tagjainak állítólagos megnyilatkozásait idézve - meglehetősen negatív képet rajzol a Fehér Házról és Trumpról.

Az elnök egy fehér házi rendezvényen reagált a The New York Timesban megjelent cikkre. Gyáva vezércikknek minősítette az írást, a The New York Timest pedig halódó, kudarcot valló lapnak nevezte, aztán arra hívta afel a figyelmet, hogy a népszerűsége az egekben van, és a politikájával simán megnyeri a 2020-as elnökválasztást is. Twitter-üzeneteinek egyikében azt írta, hogy ha a szerző valóban létezik, a New York Timesnak nemzetbiztonsági okokból azonnal ki kell adnia. Szerda délután, a kuvaiti uralkodóval tartott megbeszélése előtt az Ovális Irodában újságíróknak nyilatkozva kitért a Woodward-könyvre, és megismételte egy kedd esti interjúban már kifejtett álláspontját, miszerint a könyv puszta kitaláció.

Elemzők rámutatnak, hogy mind Woodward könyve, mind az állítólagos kormányzati munkatárs cikke a november elején tartandó félidős választások kampányfinisében jelent meg. Novemberben az Egyesült Államokban a szövetségi képviselőház teljes egészét, a szenátusnak pedig csaknem az egyharmadát újraválasztják, valamint több tagállamban kormányzóválasztások is lesznek.