Barack Obama visszatért a politika színpadára, keményen bírálta Donald Trumpot

2018. szeptember 7., 20:46

Szerző:

Szavazásra buzdító beszéddel tért vissza a politika színpadára pénteken Barack Obama. A volt amerikai elnök a University of Illinois diákjai előtt beszélt a 2018-as félidős választásokról azután, hogy átvette az egyetem etikus kormányzásért járó Paul H. Douglas Award for Ethics in Government díjat. Ezt korábban megkapta a nemrég elhunyt republikánus szenátor, John McCain is, akinek a temetésen a demokrata politikus is felszólalt. 

Fotó: NBC News/Facebook

– Mint állampolgár mondom és nem mint volt elnök, hogy egy nagyon egyszerű üzenetet jöttem átadni. Szavazzanak, mert a demokráciánk múlik rajta! - kezdte beszédet. Kiemelte, elég a sajtóban megjelenő híreket megnézni, mennyire fontos, „talán az ő életében is a legfontosabb választás” következik októberben. – Tudom, hogy minden politikus minden választás előtt ezt mondja. De higgyék el, ezek most veszélyes idők - tette hozzá. - Egy választás nem fog mindent helyrehozni, de elindulhat  valami. Ez pedig rajtatok, a részvételeteken és az elhivatottságotokon múlik.

– A demokráciára nézve a legnagyobb veszélyt nem Donald Trump jelenti – szállt bele keményen az utódába először azóta, hogy 2017 januárjában átadta a hivatalát a Fehér Házban – hanem a közöny és a cinizmus,

amely sokakat arra késztetett, hogy inkább otthon maradjon, mintsem elmenjen szavazni - mondta. Emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokat az átlagember tette erőssé, aki harcolt, tüntetett, vagy szavazott az egyenlőségért ahelyett, hogy csak kívülről szemlélte volna a történelem alakulását. - Ez Amerika története. Egy fejlődés története – jelezte, hozzáfűzve, hogy ez a fejlődés nem egy egyenes út. Néha kettőt hátralép, majd egyet előre, és amikor elindul a fejlődés, valaki megakasztja. 

- Minden alkalommal, amikor közel kerültünk az eszményeinkhez, céljainkhoz, jött valaki, és megpróbált visszatartani. (...) A félelem a fejlődéstől nem Donald Trumppal kezdődött. Donald Trump a tünet, nem az ok Ő csak olyan sérelmeket lovagolt meg, amelyeket már politikusok évek óta szítottak. Donald Trump csak a nemzet múltjában mélyen gyökerező haragból és félelemből kovácsolt tőkét

– fogalmazott a volt elnök. Szerinte a diszkrimináció elleni fellépés teljesen pártfüggetlen, kulcsfontosságú kérdés – Nem kell demokratának vagy republikánusnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk, nem támadunk meg embercsoportokat azért, ahogyan kinéznek vagy ahogyan imádkoznak. Elvárható lenne, hogy szembeszálljunk a diszkriminációval egyértelműen kiálljunk a náci szimpatizánsokkal szemben. – Mennyire lehet nehéz kimondani, hogy a náci az rossz? – tette fel a költői kérdést.

A volt elnök nem kímélte a kongresszusban ülő republikánus képviselők nagy részét sem, mivel úgy véli, hogy a sértettség és paranoián nyugvó politizálás otthonra lelt a Republikánus Pártban az elmúlt évtizedekben, majd hozzátette, hogy a képviselőik által támogatott törvények egyáltalán nem konzervatívak.

– Nem akarok úgy tűnni, mintha Abraham Lincoln beszélne belőlem, de aligha egy ilyen párt ötlete járt a fejében. Ez a párt nem konzervatív, és egészen biztosan nem normális. Hanem szélsőséges 

– mondta. Említést tett arról a New York Timesban megjelent publicisztikáról is, amelyet állítólag Donald Trump belső körének egyik embere írt a fehér házi belső ellenállásról. - Mellesleg az, hogy minden rendben lesz, mert vannak olyan emberek a Fehér Házban, akik titokban nem követik az elnök utasításait (...) nem megoldás. Komolyan mondom. Nem így kellene egy demokráciának működnie – bírálta a tényleg megkérdőjelezhető erkölcsi alapon nyugvó írást.

Barack Obamának ez az első de nem az utolsó kampánybeszéde amit az októberi választások előtt tart a Demokrata párt jelöltjeinek népszerűsítésére. Korábban már megnevezte azt a 81 jelöltet, akit személyesen is támogat.

Beszédét egyébként egy kis anekdotával kezdte arról, hogy milyen élmény volt egy időre kiszállni a politikából.

– Nyolc év után tudtam, hogy kell némi időt töltenem Michelle-lel, ha továbbra is házasságban akarok élni. És tudtam azt is, hogy kell némi időt töltenem a lányaimmal, akik közben fiatal nőként készülnek kilépni a családi ház ajtaján 

– ejtett el egy szarkasztikus megjegyzést, arra kérve az egyetem diákjait, néha hívják fel szüleiket, mert amikor kirepülnek a családi fészekből, higgyék el, a szülők otthon csendben sírnak.