Az orbanizálódás veszélyével riogatják Szlovéniát, illegális pártfinanszírozással vádolják a Fideszt

2018. május 26., 19:03

Szerző:

Szlovéniában a jövő vasárnap, június 3-án parlamenti választásokat tartanak, a Mérce pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz nyakig benne lehet a népszerűségi listák éllovasa, a Janez Jansa volt miniszterelnök fémjelezte Szlovén Demokrata Párt (SDS) körül gyűrűző kampányfinanszírozási botrányban. 

Az SDS Szlovénia egyedüli pártja, amely saját céghálót tart fenn. Az egyik ilyen társaságban, a Nova24 televízió  mögött álló cégben a Habony Árpád-féle Modern Media Group tavaly áprilisban 15 százalékos részesedést szerzett.  Hasonló arányú tulajdonrészt szerzett a televízióban két másik kormányközeli cég, a Ripostot kiadó Ripost Media Kft. és a Ridikül Magazin Kft. is.  Előbbiben kizárólag Schatz Péter, az MTVA volt üzleti és termékfejlesztési igazgatója jogosult cégjegyzésre, az utóbbi Halkó Gabriellának, a TV2 marketing- és stratégiai igazgatójának a tulajdona. Ez nem volt elég, júniusban az is kiderült, hogy a Ripost kiadója többségi tulajdont szerzett a szlovén konzervatív hetilap, a Demokratija kiadójában, a Nova Obzorja d. o. o.-ban is. Ebben az SDS a kisebbségi tulajdonos, a frigy szépséghibája csak az , hogy a kiadó ellen a szlovén ügyészség januárban vizsgálatot indított  illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt.

 

A szlovén választási kampányban egyébként személyesen Orbán Viktor is nyakig benne van. A magyar miniszterelnök nemrég vállalt egy kampányfellépést is az SDS mellett Németh Zsolttal, illetve Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével együtt, egy civil szervezet, a DJND pedig videót készített a szerepéről. Ez a videó az SDS egyik kampányfilmjének a magyar nyelven elkészített paródiája, amelyet az a figyelmeztetés zár, hogy  az Orbán Viktorhoz közeli cégek eddig kétmillió eurót fektettek be Szlovéniában, amellyel közvetve az SDS választási kampányát finanszírozták, de Szlovénia orbanizálódását meg lehet akadályozni, mégpedig úgy, ha az emberek elmennek és szavaznak a június 3-i megméretésen.