Visszacsap a nukleáris opció – Konzervatív fordulat az amerikai Legfelsőbb Bíróságon

Anthony Kennedy bíró bejelentette visszavonulását, és az amerikai újságok másnap már Washington romjain ülő varjakat, valamint Donald Trump okozta apokalipszist vizionáltak. Kennedy az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgynevezett billegő bírája volt, akinek távozásával a bíróság konzervatív túlsúlyba kerülhet. A jelölés több évtizedig is hatással lehet az Egyesült Államok törvényhozására.

2018. július 14., 21:20

Szerző:

Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt években minden nagyobb társadalmi változás motorja a Legfelsőbb Bíróság volt. A kilenctagú testület olyan kérdésekben döntött a Kongresszus helyett, mint például az abortusz, a melegházasság vagy a szólásszabadság ügye. Ennek oka az, hogy különböző csoportok eleve olyan pereket indítottak, amelyek – a törvényhozást megkerülve – bírói ítélet által válhattak törvénnyé. Így aztán a Legfelsőbb Bíróság egyre többször avatkozott bele a különféle államok törvénykezésébe. Ezt a folyamatot sokan ünnepelték, mások viszont roppant veszélyesnek ítélték.

Ez a feszültség kitapintható volt például a melegházasság elfogadása kapcsán, amit a Legfelsőbb Bíróság támogató döntése előtt az ötven államból csak tizenkettő tett lehetővé. 2008-ban Kaliforniában például népszavazás tiltotta be az azonos neműek házasságát. Hasonló volt a helyzet számos más kérdésben is:

a társadalmi változások láttán a bírók olyan törvényeket hoztak, amelyeket a hagyományos módon évekig tartott volna megalkotni, ha egyáltalán megszülettek volna.

Az amerikai alkotmány nem mond sokat a kormány harmadik karjának szerepéről. A harmadik cikkely mindössze néhány mondatban rögzíti a bíróság általános feladatait. Az intézmény tölti be az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság szerepkörét is. A bíróságot meghatározó tényezővé az tette, hogy a bírói ítélet után kiadott vélemény törvényi szintre került. Ennek kiötlője az Egyesült Államok második elnöke, John Adams által kinevezett John Marshall bíró volt, aki lefektette az amerikai alkotmányjog alapjait.

A bíróság jelenleg kilenc főből áll, tagjait élethosszig vagy önkéntes visszavonulásukig nevezik ki. A bíróknak politikailag függetlennek kell lenniük, ezért még vendégként sem jelenhetnek meg például a State of the Unionon, amikor az elnök az éves terveit ismerteti.

Az, hogy valaki konzervatívként, mérsékeltként vagy liberálisként elkönyvelt bíró-e, nem a politikai nézetét jelképezi, hanem az amerikai alkotmányhoz való hozzáállását. A konzervatívak szigorúan ragaszkodnak az alkotmány szövegéhez, míg a liberálisok a dokumentumot szabadabban értelmezik. A jelenlegi testület inkább konzervatív irányba hajlik.

Viszonylag kevés ügy kerül fel a legmagasabb szintre, 2008-ban és 2009-ben például 85-öt tárgyaltak, amit nyolcezer aktából választottak ki. Ugyanebben az időszakban országos szinten 33 millió ügyet tárgyaltak.

A bírókat az elnök nevezi ki és a szenátus szavazza meg. A bíróság célja, hogy egyfajta egyensúlyt keressen az alkotmány és a nemzeti konszenzus között. Csak egyetlen példa: az 1954-ben eljáró testület kifejezetten konzervatívnak számított, mégis, az úgynevezett Brown vs. Board of Education-ügyben a fekete diák javára döntve megszüntette az iskolai szegregációt. A bírák ezzel a hatályos törvények ellenében lerombolták a „külön, de egyenlően” szabályt. És hogy a mai testület konzervativizmusát is árnyaljuk: a melegházasság esetében a legalizáció mellett döntöttek.

Kennedy bíró visszavonulása a Fehér Házat is meglepte. A kilenc bíró közül ugyanis a két legidősebb, Ginsburg és Breyer visszavonulása már egy-két éve benne van a levegőben, de Kennedy nyugdíjba vonulására senki nem számított. Kennedy döntései kiszámíthatatlanok voltak, ezért is nevezték „billegő” bírónak, egyes esetekben a liberális, máskor konzervatív oldal mellé állt. Élete fő műve sokak szerint a melegek jogainak előmozdítása: az övé volt ugyanis a döntő szavazat a szoros, 5-4 arányú ítélet során. Karrierjének egyik legmeghatározóbb döntése azonban valószínűleg az, hogy épp abban az időszakban vonul vissza, amikor a Kongresszus és a Fehér Ház is republikánus kézen van. Vagyis: a 82 éves Kennedy, úgy tűnik, visszavonulásával Trumpnak akarta megadni a lehetőséget, hogy bírót válasszon a helyére.

Azt, hogy a szociális kérdésekben nagyon is progresszív Kennedy miért döntött így, csak találgatni lehet. Novemberben ugyanis kongresszusi választások lesznek, és korántsem biztos, hogy a republikánusok meg tudják tartani mindkét házat. Kennedy tehát, aki előrehaladott kora ellenére jó egészségnek örvend, akár ki is várhatott volna még egy kicsit. A billegő Kennedy helyére tehát Trump most egy konzervatív bírót nevezhet ki, és ez évtizedekre meghatározhatja a bíróság jellegét.

Brett Kavanaugh a jelölt

Donald Trump magyar idő szerint kedd hajnalban Brett Kavanaugh-ot, a Washington DC Fellebbviteli Bíróságának 53 éves bíráját jelölte a megüresedett helyre. Elemzők szerint vele megvalósulna a konzervatív fordulat, bár vannak olyanok, akik úgy gondolják, Kavanaugh hajlamos a liberális jogértelmezésre is. A jelölésekor kisebb tömeg tüntetett ellene, féltve a Legfelsőbb Bíróság egyensúlyát, mivel Kavanaugh-nak már több abortuszellenes döntése is volt.

Egy konzervatív bíró kinevezése szinte az egyetlen olyan ügy manapság, ami mögött a republikánus párt egységesen kész fölsorakozni.

Ez volt Trumpnak az egyik olyan kampányígérete, amely miatt az Egyesült Államok nyolcvanmilliós konzervatív keresztény tömege őt támogatta. És a demokraták egykori csodafegyvere most visszaüthet: annak idején ugyanis, amikor Obama másodjára is elnök lett, úgy tűnt, a széthúzó republikánusoknak sokáig nem lesz esélyük választást nyerni. Ennek szellemében 2013-ban a szenátusban többségben levő demokraták bevezették a „nukleáris opciót”. Ez lehetővé teszi, hogy lényegében bármilyen kérdés eldönthető legyen akár egyszerű többséggel is.

Így aztán most lehetőséget kaptak a republikánusok is arra, hogy kompromisszum nélkül, nekik tetsző bírót ültessenek Kennedy helyébe.

Ha tehát a jelölés sikeres lesz, a bíróság egyértelműen a konzervatív irányba fog húzni. Ez több ügyre is kihatással lehet. Valószínűsíthető például, hogy az 1973-as Roe vs. Wade-abortuszdöntést egy konzervatív többségű bíróság vissza fogja fordítani. Ez azt jelentené, hogy az államok maguk dönthetnek arról, hogy legalizálják, szigorítják vagy betiltják-e az abortuszt. Elemzők arra számítanak, hogy egy konzervatív bíróság nagyobb védelmet nyújt a keresztény egyházaknak és szervezeteknek, amelyeket rendszeresen perelnek melegek jogai iránt elkötelezett szervezetek diszkrimináció miatt. Ebbe az irányba mutatott már az az idei döntés is, amellyel Kennedy szavazatával felmentette a bíróság azt a cukrászt, aki nem volt hajlandó tortát készíteni két férfi esküvőjére. A konzervatív bíróság örömhír a republikánusoknak, lesújtó a demokratáknak, akik 2012-ben azt hitték, az ország megállíthatatlanul progresszív irányba halad. Azok pedig, akik a társadalmi vitákat a bíróságokon és nem a megválasztott képviselők segítségével akarták megharcolni, most kénytelenek lesznek új frontot nyitni.