Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 2019 végéig Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét

2018. január 22., 15:13

Szerző:

2019 vége előtt megnyitja jeruzsálami nagykövetségét az Egyesült Államok - jelentette be az izraeli parlamentben az Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence, majd megismételte, hogy Jeruzsálem az izraeli állam fővárosa.

Pence a legmagasabb rangú tisztviselő, aki az országba látogat, mióta Donald Trump elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy az amerikai kormány Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és odaköltözteti a követséget is - ezzel felülírva az Egyesült Államok hetven évnyi álláspontját a kérdésben.

Trump bejelentése után Jemen és Törökország ENSZ-határozatot fogalmazott meg, amelyben Washingtont a döntése megváltoztatására szólította fel. Trump erre válaszként meglebegtette, hogy megvonja az amerikai hozzájárulást a világszervezettől, ám az ENSZ-közgyűlés ennek ellenére is elsöprő többséggel megszavazta a határozatot.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.