Az egész világon vezető hír lett a hatalmas budapesti tüntetésből

2018. április 15., 11:41

Szerző:

A német Spiegeltől és a francia Le Monde-tól a brit Reutersen át az amerikai New York Timesig és a kínai állami hírügynökségig, a Xinhuáig a világ mindegyik mérvadó orgánuma a vezető hírek között emlékezett meg a hatalmas ellenzéki tüntetésről, amelyet szombaton tartottak Budapesten.

  • Spiegel a cikkében több tízezer résztvevőről ír, megemlítve, hogy a Mi vagyunk a többség néven rendezett demonstráción új választást követeltek.
  • Le Monde a címében több tízezer, a cikk szövegében százezer tüntetőt említ, akik a demokrácia védelmében vonultak az utcákra, és hozzáfűzi, hogy ez a demonstráció az elmúlt évek legjelentősebb politika eseménye volt Magyarországon. a francia lap kitér a Magyar Nemzet bezárásra is, és idéz egy provence-i magyar kőművest, akinek nem tetszik, hogy Magyarországon a közszolgálati média azt hazudja Franciaországról, hogy a bevándorlók élvezhetetlenné teszik az életet.
Fotó: Merész Márton
  • Reuters a maga cikkében szintén több tízezer tüntetőt említ, de megjegyzi, hogy a ez a több ezer fiatal az Orbán-kormányon kívül  tiltakozott az igazságtalan választási rendszer ellen és az elégedetlenségének adott hangot, amiért az ellenzék nem tudott megállapodni az összefogásról az Orbán-kormány leváltásáért.
  • A mindössze tüntetők ezreiről író New York Times szerint a budapesti tüntetők lemondásra szólították fel Orbán Viktort, de az amerikai lap azt is valószínűtlennek tartja, hogy a demonstráció hatására az Orbán-kormány változtasson a politikáján.
  • A Xinhua a maga részéről százezer tüntetőről ír. Cikke azzal kezdődik, hogy a részvevők megtöltötték az Országház körüli területet, és felhívja a figyelmet a demonstráció nagy pikantériájára, vagyis hogy a szélsőjobboldali Jobbik, a baloldali MSZP baloldali és „a fiatalok pártja”, a Momentum Mozgalom hívei együtt vonultak fel az Orbán-kormány ellen.