Az amerikai Kongresszus jelentése szerint Orbán a legfőbb támogatója Putyinnak

2018. január 10., 19:05

Szerző:

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata tagjai szerdán egy 200 oldalas jelentést tettek közzé Oroszország európai befolyásáról. Ebben egy külön fejezet jutott Magyarországnak – írja a 24.hu.

A jelentés megállapítja, hogy az EU-ban és a NATO-ban is Orbán Viktor a legnagyobb támogatója Vlagyimir Putyinnak. Továbbá Oroszország a nyugatellenes propaganda és szélsőjobboldali pártok térnyerését segítette elő. Itt név szerint említik a volt jobbikos Kovács Bélát, aki a vádak szerint az oroszoknak kémkedett az EU intézményeiben. Talán ennek tudható be, hogy az orosz titkosszolgálat rendkívül jó kapcsolatot ápol a magyar szélsőjobboldali mozgalmakkal. 

Orosz, magyar - két jó barát
Fotó: Népszabadság-archív/Reviczky Zsolt

Azt írják, hogy az orosz kormánypropaganda a magyar médiában, a kormányközeli lapokban is megjelenik, így a 888.hu és a Magyar Hírlap rendszeresen hivatkozik a Sputnikra és az RT-re is.

A növekvő magyarországi korrupciót Oroszország is kihasználja. Ennek ellenére a lakosság 79 százaléka továbbra is EU-párti és az EU-ban szeretne maradni.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a magyar kormány nem partnere az amerikainak abban, hogy visszaszorítsa az orosz befolyást.

A 2006-os elnökválasztás óta ez az első kongresszusi jelentés, ami azt elemzi, hogy Putyinék milyen lépéseket tesznek a demokráciák aláásása érdekében. 19 olyan európai országot említenek, ahol különösen erős az orosz befolyás. Céljaikat olyan, többnyire bújtatott tevékenységekkel érik el, mint a kibertámadás, a dezinformáció, a közösségi médiában folytatott titkos tevékenység, a szélsőséges politikai csoportok pénzelése, a korrupció, gyilkossági kísérletek, katonai műveletek.

A demokraták azt vetik Trump szemére, hogy nincs terve arra, hogyan csökkentse és védje ki az orosz befolyást. Figyelmeztetnek is arra, hogy korábban egyetlen amerikai elnök sem negligált ennyire egy ilyen erős nemzetbiztonsági fenyegetést. Ezért azt tanácsolják, hogy az elnök helyett a Kongresszus kapjon nagyobb szerepet a demokrácia védelmében, és javaslatokat is tesznek az orosz befolyás kivédésére.

A külügyi bizottság republikánus tagjai nem írták alá a jelentést.