Ausztria szerint meg kell szakítani az EU-s csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

2017. április 18. 11:37

Vezető osztrák politikusok szerint meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után.

Christian Kern osztrák kancellár az MTI tudósítása szerint a sajtónak úgy nyilatkozott: „Azzal, ami tegnap történt, Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve. Most egy új korszakba lépünk.”

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pedig azt mondta: a kétes hitelességű török népszavazás után már nem lehet visszatérni a korábbi ügymenethez.

Kurz Twitter-posztjában úgy fogalmazott:

„Becsületesnek kell lennünk az Európai Unió és Törökország viszonyában. Meg kell szakítanunk a belépési tárgyalásokat, és helyette egy jószomszédi megállapodásról kell egyezséget kötni.”

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői azt közölték, hogy a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Ezzel összhangban az államfő jogköreit kiterjesztő alkotmánymódosításról tartott referendum érvénytelenítését kérte a legnagyobb világi ellenzéki török párt.