Több ezer tüntető követel új parlamenti választásokat Bécsben az alkancellár bukása után, egyre valószínűbb, hogy ez lesz a vége

2019. május 18., 19:05

Szerző:

Hatalmas tömeg, több ezer ember gyűlt össze a bécsi Ballhausplatzon azután, hogy Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője bejelentette, minden tisztségéről lemond az ibizai videó miatt, amelynek a tanúsága szerint 2017-ben osztrák állami megbízásokat ígért egy orosz milliárdos rokonának vélt nőnek, ha megveszi a Kronen Zeitungot – derül ki az oe24.at élő hírfolyamából. A tüntetők előre hozott parlamenti választásokat követeltek. Megjelent közöttük Andreas Schieder, az ellenzéki Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) EP-listavezetője is. 

Strache-ügy – Lemondott az alkancellár
Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

A Heinz-Christian Strache bukásához vezető videót 2017. július 24-én rögzítették. A politikus arról beszél rajta, hogy ha a milliárdos Igor Makarov állítólagos unokahúga, Aljona Makarova 50 százalékban bevásárolná magát a Kronen Zeitung kiadójába, a lap pedig beállna az FPÖ mögé, akkor a szélsőjobboldali párt jelentősen, 27 százalékról 34 százalékra növelhetné a támogatottságát a 2017. október 15-én tartott parlamenti választások előtt. Kitér arra is, hogy a közvetlenül a Népszabadság bezárásról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina lehetne a vevő, aki az elmúlt 15 évben mindent megvett Orbán Viktornak, ő pedig ugyanolyan médiakörnyezetet szeretne, amilyet a magyar miniszterelnök hozott létre a hazájában. Magyarországtól lehetne tanulni – kockáztatta meg Heinz-Christian Strache. A 2017. október 15-i megméretést a papírformának megfelelően Sebastian Kurz kancellár pártja, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte, a második az SPÖ, a harmadik az FPÖ lett, a 2013 és 2017 között regnáló nagykoalíció után azonban jelenleg ÖVP-FPÖ koalíció irányít.

A videót egyébként egy Ibiza városától néhány kilométerre fekvő 500 négyzetméteres medencés luxusvillában rögzítették. Három hálószoba, négy fürdőszoba van benne, és tartozik hozzá egy vendégház is. 2017. augusztus 22-25. között 2936 euróért bérelték ki, aznap este pedig folyt az alkohol, a bor, a pezsgő és a vodka is, tolmács nem fordított a felek között..

Hogy a felvételt ki készítette, a létezéséről elsőként hírt adó két német lap, a Der Soiegel és a Süddeutsche Zeitung nem árulta el, csak annyit közölt, hogy a szerkesztői tisztában vannak a kilétével. Az időzítés nyilvánvalóan nem véletlen, a videó kiszivárogtatása jelentősen befolyásolhatja a május 26-i EP-választás kimenetelét, és az esetleges előre hozott parlamenti választásokét is. Az oe24.at szerint az ÖVP-ben és az FPÖ-ben is azt rebesgetik, hogy előre hozott választások következnek. 

A videón a távozó alkancellár mellett Johann Gudenust, az FPÖ volt parlamenti frakcióvezetőjét lehet látni, aki szintén lemondott minden posztjáról a botrány miatt. 

Orbán Viktor nem volt hajlandó kommentárt fűzni az osztrák alkancellár őt érintő megjegyzéseihez.

Strache-ügy – Lemondott az alkancellár
Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

Sebastian Kurz szombat este 19:45-kor, Alexander van der Bellen államfő 20:35-kor tart sajtótájékoztatót. A kancellár a Facebookon lép a nyilvánosság elé, a következő lépéseken túl pedig Heinz-Christian Strache vádjáról is beszélni fog, a bukott alkancellár szerint ugyanis az ÖVP vezetője szexorgiákon vesz részt.

Pamela Rendi-Wagner SPÖ-elnök már hallatott magáról, ő a délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, Sebastian Kurzé a felelősség az egész helyzetért, hiszen ő lépett koalícióra „jobb meggyőződése ellenére” Heinz-Christian Strachéval és pártjával. Szerinte a kancellárnak előre hozott parlamenti választások mellett kellett döntenie. 

A videó miatt Heinz-Christian strachét éles párton belüli kritika is, Felső-Ausztria FPÖ-s kormányzó-helyettese, Manfred Haimbuchner szerint pusztító hatású felvételről van szó, amely nem tükrözi a szélsőjobboldali párt morális állapotát. Beszélt arról is, hogy támogatná, hogy Norbert Hofer infrastrukturális miniszter legyen Heinz-Christian Strache utóda az alkancellári székben és az FPÖ elnöki székében is, feltéve persze, hogy a koalíció túléli ezt a válságot.

Sebastian Kurz 19:45-ös bejelentéséből az derült ki, hogy tényleg előre hozott választás lesz a vége.