Annyira túlzsúfoltak a börtönök Romániában, hogy ma alternatív büntetés-végrehajtási törvényt fogadtak el

2018. április 25., 13:56

Szerző:

A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt szerdán a román képviselőház.

A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el az öt évet nem meghaladó szabadságvesztésre ítélt, jó magaviseletű rabok estében a minimális büntetési tétel felének letöltése után, ha a terhelt nem visszaeső, és nem valamilyen erőszakos bűncselekményért szabták ki büntetését.

Fotó: 168 Óra archív

Az elítéltek így büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy a börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

A törvény szenátusi változata szerint a törvény csak a kihirdetése után egy évvel lépett volna hatályba, és a kormánynak másfél évi haladékot adott volna arra, hogy beszerezze a házi őrizet felügyeletéhez szükséges elektronikus mozgáskövető eszközöket. A törvény képviselőházi végső változata azonban már nem teszi kötelezővé az elektronikus bilincs viseletét, azonnal hatályba lép, a kormánynak pedig egy hónapon belül ki kell dolgoznia az alkalmazási rendeletet.

Miután az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy ez csak egy újabb kísérlet a korrupt politikusok felelősségre vonásának elkerülésére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára egyes korrupciós bűncselekmények - a megvesztegetés és befolyással üzérkedés - elkövetőit is törölték azok közül, akik esetében alkalmazhatóak lesznek az alternatív büntetés-végrehajtás formái. A hivatali visszaélésért vagy hanyagságért elmarasztalt elítélteknél azonban nem lenne akadálya a sajtóban „hétvégi börtönként” emlegetett módszer alkalmazásának.

A tervezetet egyébként eredetileg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette a törvényhozás elé, de később kihátrált mögüle, a PSD szerint azért, mert Ludovic Orban PNL-elnöknek „már nem volt szüksége rá”, hiszen jogerősen felmentették a korrupcióvád alól.

A jobbközép ellenzék azt hangoztatta: a PSD fokról fokra enyhít a büntetőjog szigorán, azon van, hogy a „bűnözők paradicsomává” tegye Romániát. Az ellenzéki képviselők közölték: alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen.