Angela Merkel a diplomáciai viszály ellenére sem állítaná le a Törökország felé tartó hadiipari exportot

2017. szeptember 12. 18:05 - szerző: MTI

Az ellenzéki pártok régóta sürgetik a fegyverszállítások leállítását.

A német–török kormányzati feszültségek ellenére sem szabad teljesen leállítani a Törökországba irányuló német hadiipari exportot – mondta Angela Merkel német kancellár egy keddi interjúban

A Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a kormány a korábbinál szigorúbb, korlátozó gyakorlatot követ a törökországi hadiipari exporttal kapcsolatban. Ezen egyelőre nem szükséges változtatni, az export felfüggesztése helyett továbbra is minden egyes engedélyezésre benyújtott, tervezett üzletet meg kell vizsgálni, és mérlegelni kell, hogy kiadható-e a kiviteli engedély.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország és Törökország partner a NATO-ban, és együtt küzdenek az iszlamista terrorizmus ellen. Németországnak más biztonsági ügyekben is szüksége van az együttműködésre Törökországgal, és ezt minden politikai nézeteltérés mellett mindig szem előtt kell tartani.

Előzőleg, hétfőn, Sigmar Gabriel külügyminiszter a Handelsblatt című üzleti lap berlini fórumán azt mondta, hogy a folyamatban lévő nagyobb szabású törökországi hadiipari exportügyleteknél mind felfüggesztették az engedélyezési eljárást. A legutóbbi nyilvános adatok szerint a kormány a január–augusztusi időszakban kilencvenkilenc engedélyt adott ki törökországi hadiipari exportra, az ügyletek összértéke mintegy 25,36 millió euró (7,8 milliárd forint) volt, ami alig az egyharmada az egy évvel korábbi 69,32 millió eurónak. A kormány a hadiipari export alakulásáról szóló legutóbbi jelentésében kiemelte, hogy korlátozó jellegű és felelősségteljes politikát folytat. Így a kiviteli engedélyekről szóló döntések mérlegelésében kiemelt súlya van az emberi jogok helyzetének a fogadó országban, és a fő szabály szerint elutasítják az engedélykérelmet, amennyiben megfogalmazódik az az „alapos gyanú”, hogy az értékesíteni tervezett termékeket belső elnyomásra vagy az emberi jogok másmilyen, folytatólagos, rendszerszerű megsértésére használhatják.

A szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki pártjai éppen erre hivatkozva régóta sürgetik a törökországi fegyverszállítások leállítását.

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.