A szlovén parlamentben bújtattak egy szír menekültet a rendőrök elől, a miniszterelnök megbukhat, mert nem tudta megakadályozni a kiutasítását

2017. november 22., 10:34

Szerző:

Válságba került a szlovén kormány. Miro Cerar miniszterelnök megbukhat egy szír menekült miatt – írja az EUObserver.

A botrány Ahmad Samie szír menekült sorsa körül tört ki, akit a dublini egyezmény értelmében Szlovéniának  vissza kell küldenie Horvátországba, ahol regisztrálták az Európai Unió területére történő belépésekor. A hatvanéves szír férfi azonban gyorsan megtanult szlovénül, kulturális és humanitárius projektekben is részt vett, sokan pedig megmozdultak annak érdekében, hogy az országban maradhasson. Ez a vita egészen addig fajult, hogy a férfit baloldali politikusok – a szociáldemokrata SD politikusai – a parlamentben bújtatták el a rendőrök elől. Még Miro Cerar miniszterelnök is támogatta, hogy Samiét ne deportálják, a kormánya ideiglenes letelepedési engedélyt próbált kieszközölni a férfinak, de ez nem sikerült, Cerart – a centrista SMC vezetőjét – pedig most a bukás fenyegeti. Baloldalról azért támadják, mert nem sikerült megakadályoznia, hogy Samiét kiutasítsák, a konzervatív ellenzéki SDS és a koalíciós partner, a centrista DeSUS pedig  bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a miniszterelnök ellen. Karl Erjavec külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a DeSUS elnöke szerint a kormányfő illegálisan lépett fel a szír menekült maradásáért, arról nem is beszélve, hogy visszaküldhették volna Horvátországba, hiszen onnan egy ideiglenes útlevél birtokában újra bármikor visszatérhetne.

Fotó: Twitter/Miro Cerar

Samie közben idegösszeomlást kapott. Jelenleg kórházban ápolják.

Szlovénia önként teljesítette a rá eső menekültkvóta egy részét, 335 menekültek be fogadott Görögországból és Olaszországból. Ez is ékesszólóan jelzi a hatalmas különbséget a szlovén és a magyar menekültpolitika között. Amíg itthon milliárdokba kerülő plakátkampányokkal hergelik az embereket, a szomszéd országban megmozdul a társadalom egy ember kiutasítása ellen.

Szlovéniában 2018 júliusában parlamenti választásokat tartanak. A népszerűségi listákat az SD vezeti 16,4 százalékkal, mögötte az SDS-nek 15,5, az SMC-nek 11,9, a DeSUS-nak pedig 5,5 százaléka van.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.