A szabadságon lévő Trumpot fürkészhette egy orosz felderítő repülőgép

augusztus 10. 10:21 - szerző: MTI

Előtte átrepült a Fehér Ház felett is.

Alacsony magasságban repült el több kulcsfontosságú washingtoni, illetve az amerikai fővároshoz közeli kormányzati épület felett helyi idő szerint szerdán egy orosz felderítő repülőgép – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió, hozzátéve, hogy mindez az amerikai kormány engedélyével, egy régóta fennálló orosz–amerikai megállapodás keretében történt.

Az orosz légierő fegyvertelen felderítő repülőgépe alig több mint ezerméteres magasságban repült át a Capitolium, a Pentagon, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) épülete, valamint az Andrews légi támaszpont felett. Az orosz gép a fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott Égbolt-szerződés alapján jelent meg az amerikai légtérben, és a fedélzetén tartózkodtak az amerikai légierő képviselői is – értesült a CNN.

A 2002-ben hatályba lépett Nyitott Égbolt-szerződésnek 34 résztvevő állama van, és a rendelkezései alapján az utóbbi tizenöt évben több mint ezerkétszáz ellenőrző repülést hajtottak végre, amelyek egyik fő célja, hogy ellenőrizzék a leszerelési egyezmények betartását.

A szerdán Washingtonban megjelent orosz Tu–154-esről több amerikai hírcsatorna is mutatott felvételeket. A felderítő repülőgép pár órával később újabb ellenőrző repülést hajtott végre, ezúttal átrepült a New Jersey állambeli Bedminster felett is, ahol Donald Trump elnök éppen szabadságát tölti.

A Nyitott Égbolt-szerződés keretében az Egyesült Államokban viszonylag gyakran történnek hasonló ellenőrző berepülések, a szerdán megjelent orosz gépre a kiemelt megfigyelési célpontok miatt figyelt fel a sajtó.