A spanyol állami fellépés ellen, a katalán függetlenségért tüntettek Barcelonában

2017. szeptember 21. 21:46 - szerző: MTI

A függetlenségi népszavazást nem fogják úgy megrendezni, ahogy akarták.

Folytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában csütörtökön amiatt, hogy előző nap a spanyol csendőrség őrizetbe vett tizennégy magas rangú katalán tisztségviselőt, és kormányzati épületekben is házkutatást tartott a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumok után kutatva.

A katalán legfelsőbb bíróság belvárosi épületénél nap közben mintegy kétezren gyűltek össze a „Szavazunk” és „Függetlenség” szavakat skandálva. A tiltakozók között megjelentek a katalán parlament függetlenségpárti politikusai, többen fel is szólaltak a megmozduláson. Carme Forcadell, a helyi parlament elnöke felszólította az egybegyűlteket, hogy ezt a mozgósítást tartsák fenn október 1-jéig, „a jövőért és a demokráciáért”, de békés módon.

Estére tovább nőtt a tiltakozók száma az épület előtt, a mozgósító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű függetlenségpárti civil szervezet sátrat állított fel, ahonnan ételt és italt osztott az egybegyűlteknek. Kijelentették: addig maradnak és tiltakoznak, amíg ki nem engedik az összes őrizetbe vett katalán tisztviselőt.

A tizennégy őrizetbe vett tisztségviselő közül nyolcat már korábban elengedtek a csendőrök. Napközben városszerte több kisebb spontán tüntetés is kialakult. Az Universidad Autónoma de Barcelona campusán, Bellaterrában diákok és tanárok is tiltakoztak. „Az utca mindig a miénk lesz” – skandálták.

A spanyol csendőrség székháza előtt becslések szerint mintegy százötvenen vonultak fel spanyol zászlókkal, akik viszont a hatóság támogatását kívánták kifejezni. „Ne szavazzatok!”, „Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk” – állt a transzparenseiken.

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a hatósági intézkedésekkel az állam megváltoztatta a játékszabályokat.  Elismerte, hogy a referendumot már nem fogják tudni úgy megrendezni, ahogy azt elképzelték, de továbbra is kiállt a voksolás mellett.

A csendőrök szerdán több mint kilencmillió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elő, ahogy azokat a leveleket is, amelyekben a szavazókörök kisorsolt tagjait értesítették volna arról, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenniük október 1-jén. A katalán kormány továbbra is elkötelezett a referendum megrendezése mellett, de hogy lebonyolítását miként képzeli el, arról egyelőre nem nyilatkozott.

Carles Puigdemont katalán elnök este Twitter-üzenetben tette közzé a népszavazás hivatalos oldalának legújabb címét. Az eddigieket sorban megszüntette a spanyol csendőrség.

Az oldalon a választásra jogosultak megtudhatják, hogy hova kell menniük szavazni október 1-jén. Egyelőre a szokásos iskolai szavazóhelyiségek vannak feltüntetve, kivéve, ahol a helyi polgármester nem támogatja a függetlenségi törekvéseket. Ott alternatív szavazóhelyeket jelöltek ki.

Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselői, a Baszk Nacionalista Párt, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselői közös sajtótájékoztatón ítélték el a hatósági akciókat  Katalóniában, és követelték az őrizetbe vett személyek szabadon bocsátását.

A spanyol alkotmánybíróság délutáni ülésén újabb döntést hozott a függetlenségi népszavazás meghiúsítása érdekében: 48 órát adott a referendum megrendezéséért felelős úgynevezett választási szindikátusnak, hogy feloszlassa magát, különben naponta 12 000 euró büntetést kell fizetnie a testületnek.

A szindikátus héttagú, jogászokból, politológusokból áll, akiket a katalán függetlenségi pártok választottak ki a feladatra.