A NATO is válaszlépéseket ígért az orosz mérgezési botrány miatt

2018. március 15., 14:24

Szerző:

Oroszország elmossa a béke és az agresszió közötti határt a Nagy-Britanniában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlettel, amelyre a NATO válaszlépéseket fog tenni – jelentette ki Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Stoltenberg a katonai szövetség tavalyi évre vonatkozó éves jelentésének ismertetésekor újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt vegyület használata Oroszország elmúlt években elkövetett, meggondolatlan cselekedeteinek sorába tartozik.

A főtitkár közölte, hétfőn Londonban megbeszélést folytat Boris Johnson brit külügyminiszterrel a novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozó vegyülettel elkövetett támadásról és a lehetséges válaszlépésekről.

Az eset felháborodást váltott ki, és messze visszavetette a brit–orosz diplomáciai kapcsolatokat. Majdnem két tucatnyi orosz diplomatát utasítanak ki Nagy-Britannia területéről, megvizsgálják az országban fellelhető orosz állami vagyoneszközök esetleges befagyasztását, és a brit kormány új kutatási-fejlesztési központot hoz létre a vegyi hadviselés veszélyeinek elhárítására.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.