A magyar állam annyira szereti a Székelyföldet, hogy jól agyonszennyezi szeméttel

2018. február 19., 18:42

Szerző:

Többek között Kolozsvárról, Zalatnáról és Aranyosbányáról is érkezik szemét a Cekend tetőn levő szeméttárolóba. Az önkormányzat tiltakozása ellenére 138 ezer tonnára emelték 2017 végén a jóváhagyott éves szemétmennyiséget – írja az Átlátszó Erdély.

Bár régóta sejteni lehet, hogy a Cekend-tetőn levő hulladéktárolóba számos helyről érkezik szemét, eddig csak a telep felé közlekedő teherautók rendszámából és cégjelzéséből, valamint a gyorsan feltelő cellákból lehetett sejteni, hogy az RDE Harghita Kft. rámozdult a romániai hulladéktárolási krízis miatt keletkezett piaci résre.

Romániában ugyanis 2009-re be kellett volna zárni az összes, nem EU-konform szemétlerakót. Csakhogy időközben nem épült elegendő korszerű hulladéktározó, így sok helyen nem tudnak mit kezdeni a lakossági szeméttel. Akinek EU-konform tárolója van, az most jól keres.

Nem is lenne ezzel baj, ha nem a székelyudvarhelyiek innák meg ennek a levét – szó szerint: az úgynevezett csurgalék (esőzések eredményeképp létrejövő szemétlé) ugyanis többször is kifolyt a tározóból.

Tavaly nyár közepén  derékmagasságig tört fel a székelyudvarhelyi kanálisokból az átható szagú, barna színű, súlyosan szennyező folyadék.

Az Átlátszó korábbi megkereséseire mély hallgatásba burkolózott az RDE Harghita Kft.

Bár a cég az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., tehát a magyar állam tulajdonában van, adatigénylésükre sem kaptak érdemi választ.