A Florence-nél is erősebb vihar közeleg a Fülöp-szigetek felé

2018. szeptember 14., 11:25

Szerző:

Több ezer embert evakuáltak a Fülöp-szigeteken a Mangkhut szupertájfun érkezése előtt.

Az óriási vihar, aminek ereje felér egy ötös erősségű hurrikánéval, 285 kilométer sebességű széllökésekkel közeledik a sziget felé. A Mangkhut mellett egy másik tájfun, a Barijat is lecsap Ázsia keleti és délkeleti régiójában.

A szupertájfun erősebb, mint az Egyesült Államokban tomboló Florence hurrikán és előreláthatólag Luzon szigetén fog becsapódni helyi idő szerint szombaton kora reggel. A parti területeken akár hatméteres hullámokra is számítanak.

Mangkhut már végigsöpört Guamon és a Marshall-szigeteken, ahol masszív áradást és áramkimaradást okozott. Guam egyes részein továbbra sincs áram.

A Fülöp-szigeteken attól tartanak, hogy a szupertájfun a 2013-as Haiyanéhoz hasonló pusztítást végez majd. Akkor több mint hatezren vesztették életüket. A tájfun magja akkor is Luzon északi részére érkezett, ahol 14 ezer házat tett a földdel egyenlővé és további ötvenezret rongált meg.

Az ország vezetője, Rodrigo Duterte válságtanácskozást hívott össze csütörtökön, ahol további vészintézkedéseket rendeltek el. Erre azért is volt szükség, mert a helyi meteorológiai szolgálat szerint a tájfun magja körüli 125 kilométeres körzetben élők lesznek kitéve a legerősebb széllökéseknek, áradásoknak, későbbi földcsuszamlásoknak. Ez több mint négymillió embert jelent. Nekik élelmiszer- és más segítő csomagokkal készülnek. A legkritikusabb területen élő közel 9000 lakost evakuálták a hadsereg segítségével, melynek tagjai ezeken a területen is maradnak, hogy segítsék az esetleges mentést.

Számos repülőjáratot töröltek, és az összes északi kompszolgáltatás szünetel. Ahogyan az Egyesült Államokban, itt is több városban kígyózó sorok voltak a boltokban és sokan igyekeztek viharbiztossá tenni lakóházukat.

Az Isabelában és Cagayanban élő mezőgazdászok a rizstermésüket féltik. A mezőgazdasági miniszter szerint a kár elérheti a milliárdos nagyságrendet is, de a mostani állás szerint 98 napra elegendő rizsük van.

Előreláthatólag a Mangkhut hurrikán a Fülöp-szigetek és Tajvan után Hong Kong és Makaó felé veszi az útját.