A Fehér Ház akadályozza a vallomástételt az orosz vizsgálat ügyében

2018. január 18., 15:47

Szerző:

A Fehér Ház akadályozza a vallomástételt az orosz beavatkozást vizsgáló kongresszusi nyomozás ügyében – írja a CNN. A hírportált szerint ezt a tényt már számos forrás megerősítette.

Steve Bannon

Ahogy megírtuk, Steve Bannont, Trump korábbi stratégiai főtanácsadóját beidézték vallomástételre. Bannon azonban nem volt hajlandó válaszolni a munkáját firtató kérdésekre. Sem azokra, amelyek azt firtatták, hogy pontosan mi volt a szerepe az elnökválasztást követő átmeneti időszakban, és azokra sem, amelyek a Fehér Házban betöltött pozíciójára vonatkoztak.

A hat órás zárt meghallgatás alatt Bannon ügyvédje többször is szünetet kért, hogy konzultálhasson a Fehér Ház tanácsadóival. Arról egyeztettek, hogy mire és mit válaszolhat Bannon. Majd miután visszatért az instrukciókkal, Bannon már nem adhatott egyeteln választ sem a munkáját firtató kérdésekre.

A CNN információ szerint egyértelműen a „Fehér Ház diktált".

Pedig a Fehér Ház és Trump jogászai nyilvánosan azt kommunikálták, hogy az elnökség is együttműködik a vizsgálat érdekében. Sarah Sanders elnöki szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy a Fehér Ház kész együttműködni a vizsgálódó bizottságokkal. Ennek ellenére a vallomások kontrollálásával elérték, hogy gyakorlatilag semmilyen információ nem hangozhat el a 2016-os választást követő időszakról.

A Fehér Házat nem értesítették előzetesen a meghallgatás kérdéseiről, ezért kellett végül a telefonos egyeztetés. A Fehér Ház álláspontja szerint egyáltalán nem szokatlan az ilyen egyeztetés.