A DPA szerint Merkel megállapodott Magyarországgal is az itt regisztrált menekültek visszafogadásáról

2018. június 30., 15:40

Szerző:

DPA hírügynökség szerint Angela Merkel kancellár levélben arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy összesen tizennégy országgal, köztük Magyarországgal megállapodott a Németországban menedékjogért folyamodó bevándorlók befogadásából – írja a 444

A megállapodás szerint azok a bevándorlók, akik úgy folyamodnak menedékjoghoz Németországban, hogy előzőleg már másik uniós országban regisztrálták őket, első körben különleges gyűjtőtáborokba, a német határok mentén kialakított ún. „"horgonyközpontokba" (anchor centers) kerülnek majd, ahol aztán az ügyeiket kezelik. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Merkel számára azért volt sürgős a megállapodás, mert a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) július 1-ig adtak neki haladékot, hogy megoldást találjon a bevándorlók tömegeinek kezelésére. 

A DPA alapján a DW azt írja, hogy a németek megállapodtak Magyarországgal, Lengyelországgal, Csehországgal, Belgiummal, Dániával, Észtországgal, Franciaországgal, Finnországgal, Litvániával, Lettországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Portugáliával és Svédországgal is, a velük megkötött megállapodás pedig egész konkrétan arról szól, hogy ezek az országok visszaveszik a németektől azokat a bevándorlókat, akik elsőként náluk regisztrálták magukat.

A Reuters szerint viszont a Merkel-levél úgy fogalmaz, alá fognak írni megállapodásokat több tagállammal, tehát nem egyértelmű, hogy erről hivatalos megállapodás köttetett már az érintett országokkal. 

Orbán: Kacsa

Az MTI-nek négy órával a hír megjelenése után sikerült megszólaltatni Orbán Viktort, aki azt mondta, 

ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra, amik szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan: Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére – fogalmazott.

Andrej Babis cseh kormányfő is hasonlóan nyilatkozott. Ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz – közölte.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.