Negyven perccel a kivégzés előtt kapott kegyelmet a családját meggyilkoltató férfi

2018. február 23., 12:12

Szerző:

Megválasztása óta először gyakorolt kegyelmet a texasi kormányzó. A 38 éves Thomas Whitaker 40 percre volt a kivégzésétől amikor Greg Abbott bejelentette, megkegyelmez az elítéltnek. A texasi kegyelmi és fellebbezéseket elbíráló bizottság egyöntetűen szavazta meg kedden, hogy változtassák meg Whitaker ítéletét halálbüntetésről életfogytiglani börtönbüntetésre, a szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. 

A Whitaker család
Fotó: Youtube

– Kormányzóságom három éve alatt harminc kivégzést engedélyeztem. Sosem adtam kegyelmet, egészen mostanáig. Whitaker úr anyjának és testvérének meggyilkolásáért súlyos büntetés jár. Ezért Thomas Whitaker sohasem hagyhatja el a börtönt – hangsúlyozta Abbott.

A borzalmas történetnek van még egy túlélője a gyilkoson kívül, valószínűleg az ő kérelme áll a kormányzó döntése mögött. Bár Whitaker az egész családját le akarta mészároltatni egy ismerősével, a férfi apja – súlyos sérülései ellenére – életben maradt. Kent Whitaker megbocsátott fiának és máig azon dolgozott, hogy megakadályozza kivégzését. – Bart a börtönben megtanult spanyolul és segített rabtársainak leérettségizni. Tudjuk, hogy mentális problémái vannak, de nem pontosan értjük, milyenek. Ő is azon dolgozik, hogy megértse, mi ment félre az agyában, hogy ilyen borzalmas dolgot tett – mondta egy televíziós műsorban a férfi apja, aki hozzátette, tisztában van a borzalommal amit fia tett, higgye el mindenki, neki kell minden nap együtt élnie ezzel a tudattal. – A megbocsátás létfontosságú, ha gyógyulni akarsz. Már a gyilkosságok éjszakáján képes voltam megbocsátani, szerencsém van, hogy nem tettek teljesen tönkre a történtek.

A szörnyű este napján, 2003. december 10-én Bart Whitaker bejelentette családjának, hogy záróvizsgája sikeres volt a Sam Houston állami egyetemen. Szülei nagyon boldogok voltak, egy Rolex karórával ajándékozták meg, és családostul elmentek egy étterembe ünnepelni. Az aznap estéről készült képeken Bart boldogan mosolyog anyjával és testvérével, de mint később elmondta, akkor már tudta, hogy ismerőse, akit korábban felbérelt, már felfegyverkezve várja őket a házukban.

Amikor hazaértek, Bart azzal a kifogással, hogy a kocsiban hagyta mobilját, visszaszaladt a kocsifelhajtóra és engedte, hogy családja bemenjen a házba, ahol ismerőse tüzet nyitott rájuk. Testvére, Kevin volt az első aki belépett, őt mellkason lőtték. Őt követte Bart anyja, aki szintén halálos lövést kapott. Apját mellkason és karon lőtte a bérgyilkos, de túlélte. Bart, saját elmondása szerint ekkor rohant be a házba és úgy tett ismerősével, mintha verekednének és a megbeszéltek szerint karon is lövette magát, hogy a rendőrök elhiggyék, ő is egy áldozat.

Bart Whitaker egy 2008-as interjúban
Fotó: Youtube

A nyomozók később kiderítették, hogy Bart nem tette le záróvizsgáit, sőt, még mindig elsős tantárgyakat tanult, utolsó alkalommal, mielőtt kizárták volna az egyetemről. A férfit végül egy másik ismerőse buktatta le, aki elmondta a rendőröknek, hogy Bart már több alkalommal is próbált embert bérelni arra, hogy kiirtsa a családját.

A bűn elkövetőjét, a férfi ismerősét életfogytiglani börtönre ítélték, míg a kitervelő Bart Whitaker halálbüntetést kapott.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.