30-50 százalékos importvámot vet ki az USA a napelemekre és a mosógépekre

2018. január 24., 09:40

Szerző:

Donald Trump amerikai elnök néhány importáru magas vámjáról írt alá rendeletet. Az importból származó napelemekre 30 százalékról, a nagy teljesítményű mosógépeknél pedig 50 százalékról indul a vámtarifa, amelynek mértékét évente, fokozatosan csökkentik majd.

Az erről szóló rendelkezés aláírásakor Trump leszögezte, az „Amerika First” gondolat jegyében fogant politika egyik lépéséről van szó. Az elnök azzal érvelt, az importot felváltó hazai áruk forgalmazásával amerikai munkahelyeket teremtenek.

Több amerikai lap egybehangzó információi szerint a kormányzat a következő hetekben az import acélra és alumíniumra szintén magas vámot kíván kivetni. A kereskedelmi minisztérium már a múlt héten átküldte ajánlásait a Fehér Házba, javasolva az acélimport megvámolását. Ez szintén elsősorban Kínát érintené. Trump még tavaly felkérte a tárcát, hogy vizsgálja meg, milyen mértékű nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha az amerikai acél- és alumíniumszükséglet jó részét importból fedezik.

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.