ZSKE: még lehet jelentkezni a keresztféléves egyetemi képzésekre

2017. november 7., 14:27

Szerző:

Október közepén elindult a keresztféléves felvételi eljárás azokra az egyetemi képzésekre, amelyek 2018 februárjában indulnak. A jelentkezési határidő 2017. november 15.

Az önköltséges alapszakokra és a felsőoktatási szakképzésekre érettségi bizonyítvánnyal lehet jelentkezni, az ösztöndíjas és az önköltséges mesterszakokra pedig azok mehetnek, akik legkésőbb 2018. januárban megszerzik az ahhoz szükséges felsőfokú képzettséget.

Az érintettek a Felvi honlapján elérhető e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg – ezekből hármat díjmentesen.

A kormány idén júniusban hagyta jóvá a Fokozatváltás a felsőoktatásban című, stratégiájához tartozó cselekvési tervet, amiben igen súlyos problémákat fogalmaztak meg, és azonnali lépéseket sürgettek – írta korábban a HVG.hu. Eszerint épp a gazdaság számára legfontosabb szakok vannak veszélyben, a tanári kar elöregedett, a diákság felkészületlen, az infrastruktúra korszerűtlen.

Már a középszintű oktatásban is nagy a lemorzsolódás, egyre kevesebben jelentkeznek gimnáziumokba, de szakképzésre is. Ahogy mi is megírtuk, majdnem húszezerrel csökken a gimnazisták száma az elmúlt nyolc évben.

Tény, hogy nincsenek könnyű helyzetben a felsőoktatási intézmények. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Corvinus számíthat ugyan a kormány kiemelt figyelmére, de rajtuk kívül is folyik gazdasági, közszolgálati oktatás, és számos más intézmény nyújt alap- és mesterképzést, felsőoktatási szakképzést.

A Zsigmond Király Egyetem is fogad még jelentkezőket a keresztféléves képzéseire. Ezek a képzések főleg gazdasági, politikai és diplomáciai területeket fednek le.

 

Az elérhető képzések az alábbiak:

 

Felsőoktatási szakképzések – 240 ponttól:

Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés

Pénzügy- és számvitel felsőoktatási szakképzés

 

Alapszakok – emelt szintű érettségi nélkül, 280 ponttól:

Emberi erőforrások BA

Gazdálkodási és menedzsment BA

Gazdaságinformatikus BSc

Nemzetközi gazdálkodás BA

Pénzügy és számvitel BA

 

Alapszakok – a felvételhez kötelező az emelt szintű érettségi, 280 ponttól:

Kommunikáció- és médiatudomány BA

Nemzetközi tanulmányok BA

Politikatudományok BA

Szociológia BA (levelező tagozaton)

 

Mesterszakok, akár állami ösztöndíjjal februártól:

Andragógia MA

Kommunikáció- és médiatudomány MA

Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA

Politikatudomány MA

 

Legkésőbb 2017. november 15-én éjfélig rögzíthető a jelentkezési kérelem az e-felvételiben.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.