A HVG szerint lemondott Zacher Gábor, a főorvos azt állítja, erről szó sincs

2018. április 4., 12:37

Szerző:

Egy újabb, halállal végződő eset után kínálták fel a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezető Zacher Gábornak, hogy mondjon le, amit ő elfogadott - tudta meg a HVG. Nem sokkal később a Zoom viszont azt írta, hogy beszéltek az osztályvezető főorvossal, aki szerint erről szó sincs, továbbra is ő vezeti a sürgősségit.

A Zoom szeretett volna interjút kérni Zachertől, amelyet viszont a Honvédkórház vezetősége nem engedélyezett. A főorvos vélekedése szerint a szaktárca, az Emmi tiltotta le az interjúkat a kampány miatt.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

Március 30-án írtunk arról, hogy egy háziorvos elmondása szerint Zacher Gábor elküldte egyik betegét a Honvédkórház sürgősségi ügyeletéről. A háziorvos vérmérgezés gyanújával küldte be a nőt, de onnan érdemi vizsgálat nélkül hazaküldték azzal a megállapítással, hogy nincs baja, szakmaiatlan volt a beutalás – hangzott el az RTL Klub híradójában. Az asszony másnap ébreszthetetlenné vált, semmire nem reagált, ezért mentő vitte vissza a sürgősségire, ahonnan előző nap elküldték, de az asszony meghalt. Ekkor beigazolódott a vérmérgezés.

Az esetről részletesen beszámolt a HVG-nek Mateisz Erzsébet háziorvos, aki nyílt levelet is megfogalmazott, amelyben no-go zónának nevezte a Honvédkórház sürgősségi osztályát, és vizsgálatot is kért az ügyben. Ennek a kórház nem tett eleget, és a minisztérium visszautasította, hogy ne végeztek volna szakszerű ellátást a kórházban. Ennek ellenére – legalábbis a HVG szerint – Zacher elfogadta, amikor felajánlották, hogy mondjon le a sürgősségi osztály vezetői posztjáról. A beteg januárban halt meg, az ügy múlt héten került nyilvánosságra.

Nem ez volt az első eset, amikor a Zacher vezette sürgősségi osztályt erős kritika érte, amiért nem láttak el időben egy súlyos beteget. Volt, hogy öt és fél órát várakoztattak egy 72 éves, stroke-os beteget, és Vathy Zsuzsa író is egy allergiás rohamba halt bele, miután szintén öt órán át várakoztatták érdemi ellátás nélkül.